Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/01/2005


---

Helft onderzoekssubsidie Software Engineering voor VU-informatici

De afdeling Informatica van de Vrije Universiteit heeft goed gescoord in de tweede subsidieronde van het landelijke onderzoekprogramma Software Engineering, JACQUARD. De VU is hoofdaanvrager van twee van de vier gehonoreerde projecten. Van de 14 onderzoeksplaatsen die ingevuld kunnen worden komen er zeven aan de VU. In totaal gaat het hierbij voor de VU om een bedrag van 1,1 miljoen euro aan subsidie voor de komende vier jaar.

Software engineering is het vakgebied dat zich bezig houdt met grootschalige automatisering. Het vakgebied is van strategisch belang voor de Nederlandse kenniseconomie. Dit wordt breed erkend en gedragen, en diverse subsidiegevers (NWO, EZ, STW, IOP) hebben de handen ineengeslagen en een onderzoeksprogramma op dit terrein in het leven geroepen, JACQUARD geheten. JACQUARD spitst zich met name toe op de voortdurende evolutie van software en de toenemende complexiteit van softwaresystemen. Projecten binnen JACQUARD worden uitgevoerd door onderzoeksinstellingen, daarbij aangestuurd door het bedrijfsleven.

De eerste subsidieronde van JACQUARD was in 2003. In de tweede ronde ligt de nadruk op zwaartepuntvorming, het creëren van centra met massa. De Vrije Universiteit domineert na deze subsidie het Nederlandse onderzoek op dit terrein.

De goedgekeurde projecten waarbij de Vrije Universiteit betrokken is, zijn: EQUITY, GRIFFIN, en VITAL.

EQUITY
staat voor Exploring Quantifyiable Information Technology Yields, waar een team van vier aio"s onder begeleiding van professor Chris Verhoef (VU) bij de ABN AMRO op zoek gaat naar methoden en technieken om grip te krijgen op kosten en baten van IT. Momenteel wordt er wereldwijd 290 miljard dollar besteed aan falende IT-projecten, en het EQUITY-onderzoek moet daar een eind aan maken. ABN AMRO is een van de grootste IT-ers van Nederland, en besteed miljarden per jaar aan IT.

GRIFFIN
staat voor a GRId For inFormatIoN about architectural knowledge. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen zal een team van vier aio"s onder begeleiding van professor Hans van Vliet (VU) en professor Dieter Hammer (RUG) notaties, hulpmiddelen en methoden ontwikkelen om kennis over software architectuur die veelal in de hoofden van schaarse software architecten zit te extraheren, vast te leggen, ten behoeve van gebruik tijdens ontwikkeling en bij vervolgprojecten. Bij dit project zijn Philips, Pink Roccade, Chess Information Technology en de Stichting Astron (radiotelescopen) betrokken.

Value-Based Business-IT ALignment (VITAL) is een project van professor R.J. Wieringa (UT, hoofdaanvrager) en dr. J. Gordijn (VU). In het project nemen twee aio"s en een postdoc het begrip "economische waarde van ICT services" als uitgangspunt om tot afstemming tussen bedrijf en ICT te komen. Door gebruik te maken van aan de VU ontwikkelde waardemodellen worden de ICT- en bedrijfsafdelingen gezien als verantwoordelijke eenheden die samen een waardevolle dienst aan de klant moeten leveren. Aan VITAL werkt een groot aantal bedrijven mee waaronder Cisco Systems, HP, Ordina, Getronix, CAP Gemini, Deloitte & Touche, ATOS Origin, Twijnstra Work Innovation en Unisys.