Wereld Natuur Fonds Nederland

Wereld Natuur Fonds inventariseert natuurschade in ZO-Azie

Het Wereld Natuur Fonds is begonnen met een eerste inventarisatie van de natuurschade als gevolg van de zeebeving in Zuidoost-Azie. Op basis van de eerste contacten met de WWF-kantoren in de regio blijkt het volgende:

India
Diverse projecten langs de Indiase kust zjin zwaar getroffen. Het gaat om projecten die WWF India uitvoert samen met lokale kustbevolking. Het betreft vooral vissersgemeenschappen in het zuidoosten van India. Het Wereld Natuur Fonds vreest dat duizenden mensen zonder werk komen te zitten, omdat ze geen boten en visnetten meer hebben. Er is geen schade gerapporteerd aan de Sunderbans, een belangrijk leefgbeid voor tijgers. Dit gebied ligt aan de noordoost-kust van India. De schade aan het tropisch regenwoud op de Andaman-eilanden en de Nicobaren is aanzienlijk. WWF India heeft zijn ondersteuning aan de autoriteiten van de Andaman-eilanden uitgebreid. Er is bezorgdheid over de stand van zaken langs de kust van de meest zuidelijke eilanden. Hier leggen schildpadden hun eieren. De schildpad is een ernstig bedreigde diersoort. Een deel van het wildreservaat in Point Calimere (Zuidoost-India) ligt onder water. Het is nog onduidelijk hoe de situatie hier is, omdat de medewerkers van WWF het gebied niet in kunnen.

Thailand
Het WWF heeft nog geen compleet beeld van de situatie rond het koraal in Thailand, in het bijzonder bij het eiland Phuket. Het beeld is divers. Maar WWF hoopt zo snel mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van de situatie onder water.

WWF-hulp voor VN
Omdat de informatie uit Zuidoost-Azie nog onvolledig is, gaat WWF International ook de komende weken door met het inventariseren van de gevolgen van de ramp voor de natuur. WWF International heeft inmiddels ook zijn kennis en expertise aangeboden aan het United Nations Environment Programme (UNEP). Bij UNEP is veel deskundigheid om op een wetenschappelijke manier de schade aan de natuur te kunnen vaststellen.

WWF stelt noodfonds in
WWF International heeft inmiddels een noodfonds ingesteld om de getroffen WWF-kantoren bij hun dagelijkse natuurbeschermingswerk te ondersteunen. Op dit moment wordt onderzocht waar de kantoren concreet behoefte aan hebben. Het noodfonds staat los van de inzamelingsactie die WWF-medewerkers wereldwijd voor hun getroffen collega's in Zuidoost-Azie zjin gestart.

Meer informatie:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting, tel: 030-6937333; email: cbuma@wwf.nl. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we een nieuwe update sturen.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist