Landelijke Studenten Vakbond


LANDELIJKE STUDENTEN VAKBOND

Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Rutte vervolgt hetze tegen trage student

Utrecht, 5 januari 2005 - Staatssecretaris Rutte zou van plan zijn om universiteiten en hogescholen vanaf 2007 de mogelijkheid te geven om niet presterende studenten op elk moment weg te sturen. Deze maatregel komt tegelijkertijd met de immense collegegeldverhoging na 5,5 jaar studeren. Juist van deze nieuwe maatregel is aangetoond dat hij niet werkt en de verkeerde studenten treft.

Al een tijdje experimenteren instellingen met een zogenaamd Bindend Studie Advies. Na één jaar mogen ze nu studenten wegsturen, mits ze aan gestelde voorwaarden voldoen. Bij evaluaties van dit instrument blijkt dat de meerderheid van de instellingen studenten niet voldoende begeleidt. Ze voldoen dus niet aan de voorwaarden om ze daadwerkelijk te kunnen wegsturen, maar doen dat wel. Daarnaast hebben cijfers van de Universiteit Leiden vorig jaar uitgewezen dat BSA niet leidt tot meer rendement. Integendeel. Het aantal studenten dat binnen zes jaar een studie afrondde, was bij invoering van het BSA in 1997 40 procent. In 2003 daalde was dat gedaald tot 39 procent. Een niet-bindend studieadvies, ook wel 'studiebegeleiding', werkt wél. Meer dan 80 procent van de studenten die in Leiden een niet-bindend negatief studieadvies kregen, wachtte een bindend advies niet af en stapte over naar een andere studie.

Daarnaast treft deze maatregel ook studenten die niet door hun schuld onvoldoende presteren. Studenten met een bijbaan, vrouwen met een kind en gehandicapten worden zo keihard uit het hoger onderwijs getrapt. LSVb-voorzitter Kim Toering: "Trage studenten worden ook gestraft in de nieuwe bekostiging. Rutte maakt het voor veel studenten onmogelijk om te blijven studeren. Dat terwijl de kennissamenleving juist iedereen nodig heeft. Als Rutte echt het rendement van het hoger onderwijs wil verhogen, moet hij studenten beter gaan begeleiden en zo kwaliteit verbeteren."