Politie Noord-Holland-Noord

Regioberichten, woensdag 5 januari

Alkmaar 05-01-2005 - 14.30 uur

Verlichtingscontrole

Alkmaar, dinsdag 4 januari 2005.

Dinsdagavond tussen 18.00 en 19.30 uur werd een verlichtingscontrole gehouden op de Westerweg, het Scharlo en de Bergerhout. Tijdens deze controle werden 22 bestuurders bekeurd omdat zij geen of geen goede verlichten voerden. Twee personen werden aangehouden omdat zij zich terplaatse niet konden of wilden legitimeren.
Ter vaststelling van de juiste identiteit moet men zich vanaf 1 januari 2005 kunnen legitimeren. Bij het niet naleven van deze bepaling wordt direct bekeurd. Voor personen van 14 en 15 jaar betekent dit een boete van 25 euro. Voor personen die 16 jaar of ouder zijn dat 50 euro.

Verlichtingscontroles worden vooral gehouden om de verkeersveiligheid te vergroten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de inwoners van onze regio het rijden zonder verlichting als verkeersoverlast ervaren. In de aankomende tijd zullen dan ook meer van dergelijke controles plaats vinden.

Man aangehouden na plegen van mishandeling

Alkmaar, dinsdag 4 januari 2005.

Dinsdagavond is een 48-jarige man uit Alkmaar in zijn woning aangehouden. De man had kort daarvoor een buurvrouw en haar dochter in hun woning mishandeld. De verdachte bevond zich in de woning van beide slachtoffers toen een woordenwisseling ontstond. Plotseling begon de verdachte op de vrouw en haar dochter in te slaan waarna hij de woning verliet. Beide vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan van mishandeling.

Man aangehouden na beroving

Alkmaar, woensdag 5 januari 2005.

In de nacht van dinsdag op woensdag is een 21-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Kort daarvoor had een getuige gezien dat deze man. samen met een tot nu toe onbekende persoon, een man had overvallen die geld stond te pinnen bij een geldautomaat aan de Voordam. Op het moment dat het slachtoffer, een 49-jarige Alkmaarder, zijn geld uit de automaat wilde halen werd hij aan de kant geduwd en griste één van de daders het geld uit de automaat. Hierna verdwenen de twee in de richting van de Zijdam. Kort daarop troffen agenten één van de daders aan op de Dijk waar hij werd aangehouden. De man is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de andere dader.

Diefstal paardenzadels

Heerhugowaard, woensdag 5 januari 2005.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden zes paardenzadels gestolen vanuit een stal achter een woning aan de Korteweg. De stal was niet afgesloten. De diefstal moet hebben plaats gevonden tussen dinsdagavond 21.00 uur en vanmorgen 09.00 uur

Snelheidscontrole

Slootdorp, dinsdag 4 januari 2005.

Dinsdag werd een snelheidscontrole gehouden op de Nieuwesluizerweg. Tijdens deze controle werden zeven bestuurders bekeurd omdat zij sneller reden dan de terplaatse geldende maximumsnelheid van 80 km/u. Twee bestuurders raakten daarbij hun rijbewijs kwijt omdat zij respectievelijk 135 en 136 km/u reden. Een overschrijding met meer dan 50 kilometer betekent dat het rijbewijs wordt ingevorderd. Eén autobestuurder werd bekeurd omdat het vanuit zijn auto telefoneerde zonder daarbij gebruik te maken van een handsfree set.

Oplichter breidt zijn werkterrein uit.

Den Helder, dinsdag 4 januari 2005.

Dinsdag werd bij de politie aangifte gedaan van oplichting door een tot nu toe onbekende man. De werkwijze van de verdachte is hetzelfde als de poging tot oplichting die afgelopen maandag plaats vond in Alkmaar. De verdachte belt bij willekeurige mensen aan en vertelt dat hij een medewerker is van het NUON. Hij doet onderzoek naar meters omdat is gebleken dat sommige mensen een te hoge rekening hebben gekregen. Na een korte inspectie vertelt de man dat de meter inderdaad stuk is en dat de bewoner geld terug krijgt. Hiervoor heeft hij de pinpas en -code nodig om het geld terug te storten. In sommige gevallen hebben mensen op tijd in de gaten dat men te doen heeft met een oplichter. Maar inmiddels is ook bekend dat er geldbedragen van rekeningen zijn afgehaald door deze verdachte. Gezien de werkwijze en het verhaal dat de man vertelt is het haast wel zeker dat de man in Alkmaar en Den Helder één en dezelfde is

De politie wil iedereen waarschuwen voor deze verdachte. Wees alert op dit soort mensen. De inhoudt van het verhaal kan steeds weer anders zijn. Vraag bij twijfel altijd naar een legitimatiebewijs. Wees extra alert wanneer wordt gevraagd naar pinpassen en pincodes. Medewerkers van nutsbedrijven zijn in het bezit van legitimatiebewijzen en zullen zij nooit vragen naar pinpassen en codes.

Man aangehouden na diefstal kleding uit container

Enkhuizen, woensdag 5 januari 2005.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 57-jarige man uit Enkhuizen aangehouden in zijn woning. Kort daarvoor hadden getuigen gezien dat de man zich verdacht op hield in de omgeving van de Kwartellaan. Zij zagen dat de man goederen naar zijn auto sleepte en vervolgens wegreed. Aan de hand van het kenteken kon de naam van de eigenaar worden achterhaald. Bij zijn woning stond zijn auto met daarin een aantal zakken met kleding. Deze kwamen uit een kledingcontainer op de Kwartellaan. Hierop is de man in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

IJsbal vernield dak woning

Enkhuizen, maandag 4 januari 2005.

Maandagavond rond 18.30 uur werden de bewoners van een woning aan de Zwaluwweg opgeschrikt door een harde knal. Na onderzoek bleek dat een ijsbal het dak van de woning had vernield. Een aantal pannen waren daarbij stuk geslagen. Doordat de ijsklomp voor een deel uiteenspatte op een tussenmuur bleef de schade beperkt tot het dak van de woning. Op dit moment is nog niets bekend over de herkomst van de ijsklomp. Mogelijk is deze afkomstig van een vliegtuig.

Hennepkwekerij ontmanteld

Wognum, woensdag 5 januari 2005.

Woensdagmorgen is een hennepkwekerij ontmanteld boven een garage aan het Wijzend. Bij de politie waren berichten binnen gekomen dat er mogelijk hennepplanten werden gekweekt in het pand. Toen men vanmorgen naar binnen ging, bleek die informatie juist te zijn. In totaal werden 651 planten, in verschillende groeistadia aangetroffen. Deze planten en een grote hoeveelheid randapparatuur zijn in beslag genomen. In overleg met justitie zijn de planten vernietigd. De eigenaar/gebruiker van het pand moet nog door de politie worden gehoord.