Technische Universiteit Eindhoven

4 januari 2005

PERSBERICHT

Vanwege aanvaarden Akademiehoogleraarschap

Prof. dr. R.A. van Santen legt rectoraat TU/e per 1 april neer

Prof. dr. R.A. van Santen legt per 1 april a.s. - vijf maanden voor het verstrijken van zijn ambtstermijn - het rectoraat van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) neer vanwege het aanvaarden van het Akademiehoogleraarschap. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen maakte in maart vorig jaar de benoeming van prof. Van Santen tot Akademiehoogleraar bekend. Randvoorwaarde was de aanvaarding van deze benoeming binnen één jaar. Onderzoek naar de mogelijkheid deze termijn te verlengen leidde recent tot een negatieve conclusie. Dat was voor prof. Van Santen aanleiding het rectoraat, dat hij sinds 1 september 2001 vervult, per 1 april 2005 neer te leggen.

Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 door de KNAW ingesteld met het doel internationaal vooraanstaande hoogleraren aan het einde van hun loopbaan voor een periode van minimaal vijf jaren volledig vrij te stellen van bestuurs- en beheerstaken en hen in die periode in staat te stellen zich volledig te wijden aan innovatief wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van onderzoekers. Daarnaast heeft het programma tot doel structurele posities te creëren voor nieuwe onderzoeksleiders door naast de Akademiehoogleraar een nieuwe hoogleraar-onderzoeksleider te benoemen die in diens voetsporen kan treden. Op deze wijze kunnen de expertise, ervaring en relatienetwerken van een vooraanstaande hoogleraar aan het einde van diens loopbaan optimaal worden benut en kan een beoogde nieuwe onderzoeksleider zich tegelijkertijd optimaal voorbereiden op het overnemen van diens positie.

Rutger van Santen (59) is sinds 1988 als voltijds hoogleraar verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie van de TU/e. Hij geniet internationaal grote faam als onderzoeker op het terrein van de katalyse. In 1997 ontving hij voor zijn wetenschappelijke verdiensten de prestigieuze Spinozaprijs. In het persbericht over zijn benoeming tot Akademiehoogleraar roemde de KNAW prof. Van Santen vanwege zijn uitmuntende bijdragen aan de fysische chemie van de heterogene katalyse. Zijn onderzoek is van het grootste belang voor wetenschappers die zich bezighouden met fundamenteel of toegepast onderzoek op het gebied van de chemische technologie, aldus de KNAW. Als Akademiehoogleraar zal prof. Van Santen zich weer volledig aan zijn wetenschappelijk werk kunnen wijden. Binnen de faculteit Scheikundige Technologie van de TU/e zal op korte termijn een onderzoeksleider worden benoemd, die de komende jaren intensief met Akademiehoogleraar prof. Van Santen kan samenwerken.

Binnen de TU/e is inmiddels een procedure gestart om zo snel mogelijk een opvolger voor prof. Van Santen als rector magnificus te vinden. Het streven is erop gericht dat hij het rectoraat tijdens de 49ste Diesviering van de TU/e op 29 april a.s. aan zijn opvolger kan overdragen. Bij die gelegenheid zal prof. Van Santen ook zijn afscheidsrede als rector magnificus uitspreken.