Unicef



S H O

Samenwerkende

Hulporganisaties

Tussenstand giro 555: e 54,3 miljoen

Den Haag, 5 januari 2005 - Op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is inmiddels E 54,3 miljoen binnengekomen voor noodhulp in Azië. Jeanne Roefs, waarnemend voorzitter van de SHO: "Een overdonderd resultaat, bijeengebracht door bedrijven, gemeenten, de Staatsloterij, de Nederlandse overheid en vooral particulieren in Nederland die niet alleen gul storten, maar zich ook uitputten in het verzinnen en organiseren van bijzondere acties waarvan de opbrengst op giro 555 gestort wordt." Bijna tien dagen na de zeebeving in Azië de hulpverlening van de Samenwerkende Hulporganisaties goed op gang gekomen. Behalve eerste noodhulp in de vorm van voedsel, water, onderdak, kleding en medicijnen, is op verschillende plaatsen begonnen met psychosociale hulp aan de slachtoffers voor het verwerken van trauma en voorzieningen voor noodonderwijs. Morgen, 6 januari zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders de hele dag aandacht voor giro 555 vragen. Vanaf 06.00 uur 's ochtends is 'Radio 555' in de lucht en vanaf 18.30 uur zullen de televisiezenders Nederland 2, RTL4 en SBS6 hun programmering aanpassen om zoveel mogelijk geld voor de nationale actie op te halen. Verder organiseren MTV, TMF, the Box en Nickelodeon donderdag een actie voor jong Nederland.

Via 0800 - 1112, het landelijke telefoonnummer dat morgen speciaal voor de actie van de media is opengesteld, kan het publiek een bijdrage storten op giro 555. Tweeduizend mensen zitten op verschillende locaties in het land achter de telefoon om de giften in ontvangst te nemen. Als de lijnen overbezet raken, kan men ook gebruik maken van de machtigingskaart die donderdagmorgen bij 6 miljoen huishoudens op de deurmat zal vallen. Het is bovendien altijd mogelijk om via de website van de Samenwerkende Hulporganisaties, www.giro555.nl een donatie te doen.

Een greep uit de activiteiten van de negen Samenwerkende Hulporganisaties:

Het Nederlandse Rode Kruis heeft sinds de dag van de ramp al zes vluchten naar Colombo, Medan en Batam gestuurd met hulpgoederen. Nieuwe vluchten staan nog op stapel. Het Rode Kruis werkt in Sri Lanka in vijf van de zuidelijk getroffen provincies. Behalve de grootschalige noodhulpprogramma's waarbij voedsel, medicijnen, tenten en schoon drinkwater geleverd wordt, is het Rode Kruis ook bezig om mensen op kleinere schaal te helpen. In de zuidelijke getroffen provincies bijvoorbeeld voorziet het in samenwerking met het Sri Lanka Rode Kruis in de schreeuwende behoefte aan zaken als kinder- en damesondergoed en maandverband. In Indonesië zijn vanuit Medan medicijnen geleverd aan ziekenhuizen in Banda Atjeh.

Unicef heeft in Medan in Indonesië inmiddels een eerste opvangcentrum voor kinderen geopend. De kinderen krijgen hier psychosociale hulp, tijdelijk onderdak en worden geholpen bij het zoeken naar familieleden. Deze week zullen nog zes van deze centra worden opgezet. Ook is Unicef in Banda Atjeh en Medan een vaccinatiecampagne tegen mazelen begonnen, die wordt uitgebreid naar andere getroffen gebieden. In Sri Lanka neemt Unicef de leiding op het gebied van onderwijs, water en sanitaire voorzieningen en werkt nauw samen met het ministerie van gezondheid. Er zijn onder andere 430.000 folders met richtlijnen voor hygiëne en het geven van borstvoeding gedistribueerd. Ook is de afgelopen dagen gezorgd voor 21.000 liter veilig drinkwater en 471.000 waterzuiveringstabletten. In India is Unicef een vaccinatiecampagne tegen mazelen en de distributie van vitamine A gestart in 13 districten, waaronder 3 in Kerala. Ook zijn er 170.000 zakjes ORS voor gezinnen in Tamil Nadu aangeleverd. Gisteren zijn in Thailand de scholen weer begonnen en Unicef stuurt deze week teams, bestaande uit psychiaters, therapeuten en verpleegkundigen langs de scholen om kinderen te helpen en onderwijzers te trainen op het gebied van traumaverwerking van kinderen. Unicef zorgt ook voor spel- en leermaterialen.

De noodhulpactiviteiten van Terre des Hommes zijn inmiddels in volle gang: een vliegtuig met 10 ton noodhulp goederen (voedsel, medicijnen, dekens, tentmaterialen) is naar Atjeh in Indonesië verstuurd. Per vrachtauto is vanuit Medan eveneens 10 ton noodhulpgoederen (voedsel, medicijnen, generatoren, schoppen, kruiwagens) vervoerd. Ook zijn 42 vrijwilligers van diverse lokale organisaties ingezet. De noodhulp wordt uitgevoerd in negen noodkampen in Banda Atjeh en nabije omgeving en aan drie kampen in Lhokseumawe. In totaal worden 12.500 vluchtelingen en 500.000 kinderen bereikt. Ook in Sri Lanka en India is Terre des Hommes bezig noodhulp te verlenen.

Stichting Vluchteling werkt in de getroffen gebieden nauw samen met de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR. Afgelopen nacht is een vrachtvliegtuig met goederen voor de UNHCR vertrokken van Schiphol naar Jakarta, waarna de goederen doorgestuurd worden naar Atjeh. Zaterdag vertrekken bovendien 4 vliegtuigen uit Kopenhagen en 2 uit Dubai, met in totaal 400 ton hulpgoederen uit de opslagruimtes van UNHCR (100.000 dekens, 2.000 lichtgewicht tenten, 20.000 plastic lakens, 20.000 jerry cans, 20.000 keukensets en telecommunicatieapparatuur). De goederen komen zondag aan in Jakarta en worden van daaruit verder vervoerd per militair vliegtuig of per boot. De goederen zijn bestemd voor 100.000 slachtoffers, ongeveer een vijfde van het totale aantal, aldus Lubbers, directeur van de UNHCR. Ook in Sri Lanka is de UNHCR in verschillende districten, waaronder Tamilgebieden, begonnen met de distributie van plastic doek, plastic matjes en familiepakketten met de eerste levensbehoeften, waaronder kleding en keukensets voor in totaal 20.000 slachtoffers.

Artsen zonder Grenzen (AzG) krijgt hulp van Greenpeace om dringend gewenste medische hulp naar overlevenden van de aardbeving in Atjeh in Indonesië te brengen. Het vlaggenschip van Greenpeace, de "Rainbow Warrior" en zijn 19-koppige bemanning zal voedsel, brandstof, medische voorraden en medisch personeel van AzG naar het getroffen gebied in Noord-Sumatra, brengen. Het schip is dinsdag in de haven van Medan aangekomen. Dinsdag is eveneens een vrachtvliegtuig van Artsen zonder Grenzen vanaf vliegveld Beek in Limburg naar Banda Atjeh vertrokken met 42 ton aan hulpgoederen bestaande uit dekens, medicijnen, twee landcruisers en 8 hulpverleners aan boord. In Sri Lanka zijn inmiddels ook twee vliegtuigen met tientallen tonnen hulpgoederen aangekomen. In India richt AzG zich vooral op psychosociale hulp aan slachtoffers van de ramp en het in de gaten houden van het mogelijk uitbreken van epidemieën. Artsen zonder Grenzen heeft gisteren laten weten geen aanspraak te maken op haar aandeel in de opbrengst van giro 555. Hoewel AzG de actie ten volle blijft steunen vanwege het belang van voldoende middelen voor de andere hulporganisaties, heeft AzG dankzij de hartverwarmende reacties van het publiek vooralsnog voldoende financiële steun voor haar lopende en geplande noodoperaties in het rampgebied. Het aandeel van AzG wordt verdeeld onder de andere organisaties.

Via TEAR fund zijn 1 miljoen waterzuiveringstabletten verstuurd naar Chennai in India en vandaar per vliegtuig naar de Nicobar eilanden verzonden. Tonnen noodhulpgoederen zoals voedsel, medicijnen, kleding en andere artikelen zijn via lokale partners verspreid aan 8.800 families. In Sri Lanka heeft Tear Fund een samenwerkingsverband met 6 lokale partners in 8 districten aangegaan die 14.500 families noodhulp zullen bieden.

Novib/Oxfam zet de noodhulp in Indonesië, Sri Lanka en India voort. In Indonesië gebruikt de organisatie helikopters van het Australische leger onder andere om medewerkers te verplaatsen en hulpgoederen te brengen naar de meest afgelegen gebieden aan de westkust. In Sri Lanka is gisteren een vliegtuig gearriveerd met plastic zeilen om de mensen tijdelijk beschutting te kunnen bieden. Naast het verzorgen van water- en sanitatievoorzieningen voor tienduizenden mensen in Sri Lanka en Atjeh, wordt in India eerste noodhulp geboden aan 15.000 mensen in 13 dorpen in de districten Cuddalore en Nagapattinam. Langzaam maar zeker heeft Novib via een lokale partner in Birma ook informatie ontvangen over de situatie daar en de situatie waarin de Birmese migranten (vaak illegaal) zich bevinden in Thailand. Via de lokale partner van Novib in Thailand worden eerste noodhulp goederen gegeven aan 1000 Birmese families die geen aanspraak kunnen of durven maken op de hulp van de Thaise overheid. In het door de tsunami getroffen Afrikaanse land Somalië is door verschillende organisaties, waaronder de lokale partner van Novib een inventarisatie gemaakt van de situatie in de uitgestrekte, moeilijk bereikbare kuststrook opdat zo spoedig mogelijk ook daar noodhulp kan worden verleend.

Kerkinactie en ICCO hebben in samenwerking met lokale partners in Indonesië verschillende mobiele medische teams naar de getroffen gebieden gestuurd en voedsel verstrekt in de regio Atjeh en het eiland Nias. Per dag worden twee vluchten van Jakarta naar Banda Atjeh verstuurd met hulpgoederen zoals kleding, medicijnen, biscuits, noodles en dekens (een samenwerking met Garuda Indonesia Airlines). In India zijn in samenwerking met lokale partners grote gaarkeukens ingericht in onder andere Kerala, Khrisna Godawari en Chennai. Ook wordt voedselhulp en onderdak gegeven aan zo'n 50.000 families. In Thailand werken Kerkinactie en ICCO samen met lokale organisaties om de getroffen gemeenschappen in de provincies Phnag Nga en Krabi noodhulp te bieden. In Sri Lanka zijn via de lokale partners hulpgoederen zoals slaapmatten, melkpoeder, zout, suiker, zeep en andere kleine artikelen uitgedeeld aan de slachtoffers.

Mensen in Nood is sinds het begin van de ramp in Azië met acute noodhulp zoals dekens, schoon drinkwater, onderdak en medische hulp actief in Sri Lanka, Atjeh en India. Een van de lokale partners van Mensen in Nood in Sri Lanka geeft hulp aan meer dan 1000 families in 5 opvangkampen voor ontheemden. Deze hulp bestaat uit voedsel, brandhout en medicijnen. Ook bezoeken tien medische mobiele teams dagelijks 4 opvangkampen in de regio. In Indonesië is voedsel en chloortabletten uitgedeeld en gisteren zijn twee Nederlandse artsen naar het gebied vertrokken. Ook in India wordt in verschillende districten via partnerorganisaties voedsel, water, medicijnen, kleding, dekens uitgedeeld. Vlakbij Chennai is aan zo'n 1500 families voedsel verstrekt voor 15 dagen, kooksets, 2 dekens per familie, kleren en tijdelijk onderdak.

Onder het motto 'Help slachtoffers aardbeving Azië' vragen de SHO de Nederlandse bevolking om financiële steun voor de getroffenen. Sinds zondagavond 26 december 2004 is gironummer 555 geopend voor giften. Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Azië en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpazie@unicef.nl. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.


*****