Politie Groningen

Resultaten extra drankcontroles december (05/01/05)

Provincie Groningen 05-01-2005 -

Omdat de maand december bij uitstek een maand is waarin mensen met een slok op de weg op gaan, heeft Regiopolitie Groningen in de laatste maand van 2004 extra drankcontroles gehouden. Daarbij werden 89 mensen bekeurd voor rijden onder invloed.

In totaal werd van 8295 bestuurders een blaastest genomen. De meeste blaasproeven werden afgenomen in de gemeente Groningen. De overige her en der in de provincie. Van de 89 overtreders reden er 79 in een auto. De overige 10 waren bromfietsers. Het overtredingspercentage ligt daarmee op iets onder 1.1 procent. Dat betekent een te verwaarlozen stijging van 0.02 procent ten opzichte van December 2003. Toen werden in dezelfde periode 79 mensen aangehouden voor rijden onder invloed; 75 automobilisten en 4 bromfietsers, terwijl er 7618 blaastesten werden afgenomen.

Ongevallen
In de maand december van 2004 vonden in de provincie Groningen 5 verkeersongevallen plaats waarbij sprake was van alcoholgebruik. Dat aantal lag in 2003 precies gelijk. In vergelijking met het relatief lage percentage alcoholgebruik achter het stuur in de provincie Groningen, (2.2 procent in 2003) is het aantal ongevallen als gevolg van alcohol in onze provincie relatief hoog. Onder de
verkeersslachtoffers zijn opvallend veel jonge mannen van 18 tot 24 jaar, namelijk 22% terwijl deze groep 4% van de totale bevolking is. Het ongevalsrisico neemt bij jonge, onervaren drinkers na alcoholgebruik sterker toe dan bij oudere drinkers. Ook drugs spelen daarbij een rol. Deze feiten blijken uit onderzoek van het ministerie ven Verkeer en Waterstaat en het SWOV van de afgelopen jaren.

Draagvlak
In een onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer blijkt dat de daling van het alcoholgebruik het gevolg is van de opgevoerde controles en de voorlichting die daarbij wordt gegeven. Onder de bevolking bestaat veel draagvlak voor controles op alcohol. De meeste Groningers vinden dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Dat bleek uit een onderzoek dat TNS NIPO in 2003 heeft uitgevoerd in opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Bijna iedereen vindt het belangrijk dat de politie controleert. Bijna tweederde van de weggebruikers in Groningen vindt zelfs dat de politie vaker moet controleren. Ook zeggen de meeste mensen dat de alcoholgrens wel strenger mag.

Controles
De politie controleert het hele jaar op alcoholgebruik in het verkeer. De controles in de decembermaand staan niet op zichzelf.