Gemeente Leiden

Gemeente Leiden draagt maximaal E 240.000,- bij aan inzamelingsacties voor ramp in Azië

Het College van burgemeester en wethouders heeft besloten bij te dragen aan de inzamelingsacties die georganiseerd worden ten behoeve van de slachtoffers van de watersnoodramp die grote gebieden in Azië tweede kerstdag getroffen heeft.

Na overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad is besloten tot het volgende.
- Per inwoner draagt de gemeente E 1,- bij. Op 31 december 2004 had Leiden ruim 118.000 inwoners. De bijdrage is vastgesteld op E 120.000,- .
- Naast het geven van deze eigen bijdrage roept de gemeente inwoners, organisaties, bedrijven, instellingen etc. in de stad op zelf initiatieven te ontplooien om geld in te zamelen voor de getroffen gebieden. De gemeente stimuleert het opzetten van initiatieven in de stad door aan te bieden de opbrengsten van deze initiatieven te verdubbelen. Het maximumbedrag dat voor dit aanbod beschikbaar is bedraagt ook E 1,- per inwoner; dus maximaal E 120.000,- . Het aanbod de opbrengsten van acties te verdubbelen geldt tot de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, 22 januari a.s.

De totale maximumbijdrage van de gemeente kan dus oplopen tot E 240.000,- .

Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich dat het in principe niet de taak van de lokale overheid oplossingen te bieden voor de problemen zoals die zich nu bijvoorbeeld in Azië voordoen. Echter, de omvang van de ramp die zich voltrokken heeft is zodanig dat de stelregel "Nood breekt wet" hier zonder meer van toepassing is; ook op het moment dat de gemeente zelf financieel moeilijke tijden doormaakt. Het college is van mening dat de catastrofale gevolgen van de zeebeving deze bijdrage van de gemeente rechtvaardigt.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55

---- --