GLAXOSMITHKLINE

Noodhulp van GlaxoSmithKline voor de ramp in Azië



- Donatie van 1 miljoen doses antibiotica; deze week nog 1 miljoen verwacht;

- 600.000 doses tyfus- en hepatitis A-vaccins gereed voor donatie;
- organisaties die betrokken zijn bij de hulpverlening in het getroffen gebied ontvangen GBP2 miljoen aan donaties.

Zeist, 5 januari 2005 - Na de humanitaire ramp die veroorzaakt is door de aardbeving en de vloedgolf in de Indische Oceaan concentreert GlaxoSmithKline zich op het doneren van essentiële geneesmiddelen en vaccins aan de getroffen landen. Het bedrijf heeft al meer dan een miljoen doses antibiotica aan het rampgebied gedoneerd en verwacht eind deze week nog een miljoen doses te leveren.

DREIGING INFECTIEZIEKTEN
'Het grootste risico voor de overlevenden van deze verschrikkelijke ramp is de verspreiding van infectieziekten zoals malaria, tyfus en hepatitis. Als één van de grootste producenten van vaccins en antibiotica zijn wij van plan te doen wat wij kunnen, door het leveren van omvangrijke hoeveelheden geneesmiddelen en vaccins die dringend nodig zijn,' aldus JP Garnier, de Chief Executive Officer van GSK.

'Met hulp van onze internationale partners op hulpverleningsgebied zijn de door GSK gedoneerde geneesmiddelen al per vliegtuig vervoerd naar de getroffen landen in Azië. We werken nauw samen met de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, UNICEF en de regeringen van de getroffen landen voor wat betreft het verstrekken van de juiste geneesmiddelen en vaccins die een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van de volksgezondheid in het rampgebied.'
Leveringen van aanvullende geneesmiddelen en vaccins omvatten hoogstwaarschijnlijk hepatitis A- en tyfusvaccins, waarvan GSK 600.000 flacons gereed heeft staan voor onmiddellijke donatie.

INTERNATIONALE PARTNERS
GSK werkt samen met haar non-profit partners waaronder AmeriCares, MAP International, Project HOPE, Interchurch Medical Alliance en Direct Relief International voor de levering van farmaceutische producten. Zendingen GSK-antibiotica zijn gestuurd naar Sri Lanka, India en Indonesië als onderdeel van de per vliegtuig door AmeriCares geleverde hulpgoederen. Het bedrijf werkt nu aan het voldoen aan verzoeken om andere producten. Het gaat om: meer antibiotica, zoals Augmentin, Amoxil, Ceftin en Bactroban, en de benodigde
zelfzorggeneesmiddelen.

FINANCIELE EN LOCALE HULP
Terwijl de inspanningen van GSK primair gericht zijn op het leveren van essentiële geneesmiddelen en vaccins, zal het bedrijf ook GBP2 miljoen ($ 3,8 miljoen) doneren aan organisaties die hulp verlenen in het rampgebied. Dit is een aanvulling op de persoonlijke donaties van medewerkers van GSK die hoge bedragen geven bij wereldwijde acties. Op de langere termijn zal GSK ook geld onttrekken aan haar wereldwijde community partnership programma's om de gezondheidszorg ter ondersteuning van de wederopbouw en het herstel van de plaatselijke gemeenschappen.

GSK is sterk vertegenwoordigd in de landen die getroffen zijn door de aardbeving. Naast de wereldwijde bijdragen van het bedrijf blijven de lokale GSK vestigingen en hun medewerkers bijdragen leveren aan het mobiliseren van steun en het inspelen op directe behoeften.

EINDE PERSBERICHT