Provincie Overijssel

Ondersteuning voor Steenwijkerland en Reest & Wieden voor verbeteren waterkwaliteit

Met de ondertekening van het afvalwaterakkoord door de gemeente Steenwijk en het waterschap Reest en Wieden verwacht de gemeente Steenwijkerland acht euroton te besparen. Met het project verbetert de waterkwaliteit van de Weerribben en Wieden. Het waterschap wil deze inspanning verder uitbreiden door het water dat uit de zuiveringsinstallatie komt nog eens voor helft "schoner" te maken dan nu al het geval is.

De provincie Overijssel ondersteunt deze maatregelen. "Het milieu wordt uiteindelijk met veel minder vuilwater vanuit de riolering belast. Ook doen we nu extra investeringen om toekomstige ontwikkelingen goed op te kunnen vangen," aldus watergedeputeerde Piet Jansen. "Dit project is een goed voorbeeld van een echte win-win situatie: goed voor het milieu, fijn voor de inwoners en prima voor de portemonnee!" Om deze extra zuiveringsinspanning mogelijk te maken, draagt de provincie één miljoen euro bij.

Het project wordt uitgevoerd door het waterschap. Naast de verbetering van de waterkwaliteit levert het project ook mogelijk nog een kostenbesparing op van enkele tonnen euro's door het project samen te koppelen met een onderzoeksproject gefinancieerd met Europese subsidie.

Minder vervuiling in oppervlaktewater

De gemeente Steenwijkerland moet per 2006 voldoen aan de basisinspanning voor de riolering. Dit betekent dat 50% minder vuil vanuit de riooloverstorten geloosd mag worden op het oppervlaktewater. Daarnaast willen het waterschap, gemeente en de provincie Overijssel de hoeveelheden stikstof en fosfaat, die uiteindelijk vanuit de rioolwaterzuivering Steenwijk in het kwetsbare water van de Weerribben en Wieden terechtkomen halveren. Hiermee wordt een belangrijke stap genomen in de richting van de strengere Europese normen, waaraan de waterkwaliteit in dit gebied in 2015 aan moet voldoen.

Door een goede afstemming tussen investeringen in de riolering en de zuivering wordt de vervuiling verder teruggedrongen en worden de kosten sterk beperkt. De afspraken hierover leggen beide partijen vast in het afvalwaterakkoord.

Zandfiltratie

De gemeente en het waterschap spreken in het afvalwaterakkoord af om gezamenlijk een zandfiltratie-installatie op de zuivering Steenwijk te bouwen. Een zandfiltratie is een installatie, waarmee het gezuiverde water van de zuiveringsinstallatie een nabehandeling ondergaat. Hiermee worden extra hoeveelheden zwevende stof, stikstof en fosfaat verwijderd. De realisatie van de zandfilterinstallatie wordt mogelijk gemaakt door een investering van het gemeente en waterschap. De capaciteit van deze installatie wordt tevens ruimschoots verdubbeld, omdat de provincie Overijssel dit project wil subsidiëren, zodat het afvalwatereffluent van de zuiveringsinstallatie nog eens 50 % "schoner" wordt.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel