Gemeente Breda

Verkoop consumentenvuurwerk in Breda ook in 2004 veilig


De gemeente Breda constateert samen met de brandweer dat de verkoop van consumentenvuurwerk ook in 2004 veilig is verlopen. Vanaf 1 maart 2004 moeten de bedrijven voldoen aan nieuwe strengere eisen voor de opslag en verkoop van vuurwerk. Hierop is extra intensief gecontroleerd. Van de 25 bedrijven waar in 2003 nog opslag en verkoop van consumentenvuurwerk plaatsvond, waren er in december 2004 nog 12 over. Deze 12 locaties zijn vooraf in mei, november en december al bezocht om te controleren op de veiligheidsvoorzieningen. Tijdens de verkoop vanaf 29 december zijn alle verkooppunten nogmaals gecontroleerd op de (verkoop)regels. Er deden zich geen ongeregeldheden voor ondanks de grote drukte.

De controles doet de gemeente samen met de brandweer. De intensieve wijze van controleren is al meerdere jaren gebruikelijk in Breda. Vorig jaar is nog eens extra gecontroleerd, omdat het Vuurwerkbesluit in werking trad met zijn veel strengere eisen dan voorheen gebruikelijk was.

Bij de voorcontroles in mei, november en medio december werd gekeken of alle veiligheidsvoorzieningen zoals sprinklerinstallaties en vuurwerkkluizen, zijn gerealiseerd volgens de nieuwe eisen. Bij de laatste voorcontroles in december zijn nauwelijks meer tekortkomingen gesignaleerd en als die er al waren, ging het om onder meer te slap afgestelde deurdrangers, het ontbreken van veiligheidsstickers en andere kleine direct te verhelpen zaken. Tijdens de verkoopperiode 29, 30 en 31 december 2004 zijn alle verkooppunten en opslagplaatsen nogmaals bezocht. Bij de bezoeken is onder meer gecontroleerd of de opgeslagen hoeveelheid vuurwerk niet meer is dan toegestaan, of de toegestane soorten vuurwerk worden verhandeld en of aan alle regels wordt voldaan die gelden voor het ompakken en verkopen van vuurwerk. Hierbij zijn ook geen ongeregeldheden geconstateerd.

Vergunningen

Alle bedrijven die vuurwerk willen opslaan en verkopen moeten voldoen aan de eisen uit het Vuurwerkbesluit. De bedrijven moeten allereerst via milieumeldingen of aanvragen voor een milieuvergunning regelen dat ze vuurwerk willen opslaan en/of verkopen. Vervolgens moet er een bouwvergunning komen voor eventuele verbouwingen, zoals de bouw van de kluizen En dan is er nog een gebruiksvergunning van de brandweer vereist. Voor alle 12 verkooplocaties zijn vorig jaar alle noodzakelijke vergunningen afgegeven voordat de vuurwerkkluizen werden gevuld en de verkoop van start ging.

Breda, 5 januari 2005