Socialistische Partij

Rutte's `leerrechten' voor studenten zijn loze beloften

05-01-2005 * Uit een uitgelekte wetsnotitie van Staatssecretaris Rutte blijkt dat hij wil dat hogescholen en universiteiten niet-presterende studenten wegsturen, niet alleen in het eerste studiejaar zoals nu al kan, maar tijdens de hele studie. De SP wil liever van `niet presterende' studenten `wel presterende' studenten maken.

Fenna Vergeer Na de prestatiebeurs, collegegeldverdrievoudiging voor langzame studenten, experimenten met selectie en collegegelddifferentiatie opnieuw een maatregel die de leerrechten beperkt. SP-Kamerlid Fenna Vergeer: "Waar blijft nou eindelijk eens het recht op uitdagend onderwijs, voldoende studiefinanciering en een persoonlijke en motiverende studiebegeleiding? Als dat er is, dán kan daar tegenover de plicht tot beter presteren worden gesteld. Dan kun je studenten op hun eigen verantwoordelijkheid aanspreken en ik ben ervan overtuigd dat verreweg de meeste die dan ook zullen nemen."

Rutte wil met repressieve maatregelen studenten sneller laten studeren. Vergeer: "De SP wil studenten niet alleen sneller, maar voornamelijk beter laten studeren. Daarom moeten we juist investeren in het hoger onderwijs. Studies moeten veel uitdagender worden en studenten niet alleen opleiden, maar ook vormen tot zelfstandig en kritisch denkende intellectuelen." Rutte kweekt door zijn aanpak vooral calculerende `magnetronstudenten' die weinig mogen kosten en alleen maar snel klaar moeten zijn. De kwaliteit lijkt van ondergeschikt belang.

Waar Rutte kan, beperkt hij de rechten van studenten. Het recht op kwalitatief goed onderwijs, het recht op medezeggenschap en het recht op inzage in de bestedingen van publiek geld zijn niet of minimaal geregeld. Een voorstel van de SP om studenten inzicht te geven in het geld dat opleidingen uitgeven aan reclame en marketing, raadt hij af. Vergeer: "Er zit veel geld in bureaucratie en management, dat eigenlijk aan het onderwijs zou moeten worden besteed. Daarmee kan aan docenten meer uren gegeven worden om hun studenten op te leiden, in plaats van elk jaar minder, zoals nu het geval is."

Volgens de SP zijn het verhogen van de het aantal uren dat een docent voor een student heeft, en het instemmingsrecht van docenten en studenten met de besteding van de financiële middelen, essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs en het niveau van de afgestudeerden.