Ingezonden persbericht


Opvang van weeskinderen en duizend Indiaase en Sri Lankaanse families

SOS-Kinderdorpen is gestart met de langdurige opvang van kinderen en families in India en Sri Lanka. In deze landen worden via SOS-Kinderdorpen in totaal 1.000 families (ruim 7.000 mensen) opgevangen. Hierbij kunnen ruim 10.000 kinderen worden geholpen bij de hereniging met hun familie.

Samen met lokale organisaties en de overheid wordt getracht families te herenigen. De verwachting is dat dit proces drie tot vijf maanden zal duren. Daarna wordt pas geheel duidelijk hoeveel kinderen alleen achterblijven. SOS-Kinderdorpen zal deze kinderen onder haar hoede nemen.

De zorg voor families en weeskinderen die langdurige hulp nodig hebben, wordt de komende zes maanden in drie vormen gegeven. Naast elkaar wordt er gezorgd voor noodhulp, de ondersteuning van getroffen gezinnen en het herenigen van families. Als bijlage treft u een overzicht van de belangrijkste activiteiten die SOS-Kinderdorpen hiervoor onderneemt aan.

De hulp richt zich op dit moment vooral op India en Sri Lanka omdat SOS-Kinderdorpen in deze gebieden goed vertegenwoordigd is met dorpen en een goede infrastructuur heeft. Daarnaast zijn ook zestien noodhulpkampen ingericht voor kinderen en hun families die getroffen zijn door de tsunami.

Uiteraard licht SOS-Kinderdorpen directeur Albert Jaap van Santbrink de aanpak bij langdurige opvang van weeskinderen in relatie tot andere vormen van (kortstondige) noodhulp graag nader toe.