VEWIN
http://www.vewin.nl

Nederlandse drinkwaterbedrijven helpen Atjeh

Nederlandse drinkwaterbedrijven gaan Atjeh helpen met wederopbouw drinkwatervoorziening

De Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben de Indonesische regering een voorstel aangeboden voor de wederopbouw van de drinkwatervoorziening voor circa 150.000 inwoners in de regio Noordwest-Sumatra. Het gaat hier om de tweede fase van het herstel van de drinkwatervoorziening als overbrugging tussen de nu ingezette noodhulp en de meer structurele investeringen in een definitieve infrastructuur.

In de plannen zullen naast voorzieningen in de dorpen ook voorzieningen worden getroffen voor de plattelandsbevolking. Met deze herstelwerkzaamheden worden tevens de eerste stappen gezet op weg naar structureel herstel en wel in de vorm van een op te stellen meerjarig plan voor de wederopbouw. Daarbij zal aandacht worden besteed aan het beheer van de bronnen, de drinkwaterinfrastructuur en aan afvalwater en zuivering.

Een en ander in nauw overleg met de lokale overheden in Noord-West Sumatra en de centrale overheid in Jakarta. Het voorstel van de Nederlandse drinkwaterbedrijven zal worden gecoördineerd met andere (inter-)nationale hulpprogramma's. De Indonesische ambassade in Den Haag is op de hoogte van dit Nederlands initiatief, resp. heeft bij monde van de ambassadeur zijn support toegezegd.

Concreet hebben de 13 drinkwaterbedrijven, verenigd in brancheorganisatie VEWIN, een bedrag toegezegd van ruim 1,25 miljoen Euro. In samenwerking met lokale partners zal gewerkt worden aan een tijdelijke watervoorziening (stand posts, watertrucks en andere logistieke voorzieningen). Daarnaast maken training en opleiding deel uit van het voorstel, omdat er door de ramp ook grote verliezen aan deskundig personeel zijn.

Het initiatief van de drinkwaterbedrijven wordt gesteund door het Netherlands Water Partnership, waarin het Nederlandse bedrijfsleven is vertegenwoordigd.