Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 52 2004

Gemeentelijke informatie

Vanaf 1 januari 2005 geldt ook voor jou de identificatieplicht.

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. En dus op verzoek een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Dit is belangrijk om de criminaliteit terug te dringen en Nederland veiliger te maken.

Alleen identiteitskaart, paspoort, rijbewijs en vreemdelingendocument zijn geldige identiteitsbewijzen. Je buskaart, videotheekpas of brommerbewijs zijn dus niet geldig. En het is niet genoeg om alleen een identiteitsbewijs thuis te hebben. Je moet het ook altijd bij je hebben. Anders loop je het risico op een forse boete.

Heb je behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit? Dan moet je toch een geldig Nederlands identiteitsbewijs bij je dragen. Want een identiteitsbewijs van een ander land is niet genoeg.

Een Nederlands identiteitsbewijs regel je bij je gemeente. Ben je nog geen 18, dan vraag je bij de gemeente waar je staan ingeschreven een paspoort of identiteitskaart aan. De behandeling van je aanvraag duurt één tot twee weken.

Het paspoort is geldig in de hele wereld.

- Vraag je een paspoort aan maar ben je nog geen 18? Dan moeten allebei je ouders (of je voogd) toestemming geven. Hoe dit in zijn werk gaat lees je op www.nederlandveilig.nl of vraag je bij je gemeente.

- Een paspoort kost in 2004 maximaal 37.96
De identiteitskaart is in Nederland en bijna alle landen van Europa geldig.

- Een identiteitskaart vraag je zelfstandig aan.
- Hij heeft een creditcardformaat. Handig in je portemonnee.
- Een identiteitskaart kost in 2004 maximaal 30.56

Meer informatie?
Over identiteitsbewijzen: neem contact op met je gemeente. Over de identificatieplicht: www.nederlandveilig.nl of Postbus 51 Infolijn: 0800-8051 (gratis)

Kom snel langs. De nieuwe identificatieplicht gaat op 1 januari 2005 in. Heb je nog geen eigen identiteitsbewijs? Ga dan zo snel mogelijk naar je gemeente en vraag het direct aan.

Veilig de feestdagen door
Kerst en Oud & Nieuw staan weer voor de deur. Juist tijdens deze feestelijke dagen is het van belang om op de (brand)veiligheid te blijven letten. Hieronder kun je enkele tips om brandgevaarlijke situaties te voorkomen.

Kerstboom
Of je nu voor een natuurlijke of voor een kunstboom kiest, het volgende is in beide gevallen belangrijk:

· Geef de boom een plek uit de loop, liefst in een hoek.
· plaats de boom stevig in een pot of op een speciale voet.
· Zet de boom op de grond of op een stevige bijzettafel.
· Veranker de boom eventueel met een touwtje aan de wand, zodat de boom niet omvalt wanneer je kind aan een tak trekt.

Kerstballen
De meeste kerstballen zijn gemaakt van flinterdun materiaal dat, als het breekt, zo scherp is als glas. Het is bijna niet te voorkomen dat er tijdens de feestdagen een bal sneuvelt. Je kunt de schade beperken door de kwetsbare ballen hoog in de boom te hangen. Onderin kies je dan voor kerstballen van onbreekbaar materiaal, bijvoorbeeld plastic of hout. Of je laat je kind zelf kerstballen maken van papier-maché of gekleurd karton.

Kaarsen
Als je brandende kaarsen altijd goed in de gaten houdt en ze buiten bereik van grijpgrage handjes zet, verklein je het risico dat er iets vlam kan vatten. Let er vooral op dat kaarsen niet in de tocht staan (bijvoorbeeld bij een open raam of bij de deur) en zet ze niet in een boekenkast of in de buurt van gordijnen.

Lampjes
Heel soms zie je het nog: echte kaarsjes in de kerstboom. Maar de meeste mensen kiezen uit veiligheidsoverwegingen voor lampjes. Voor een kind zijn deze lampjes prachtig en vooral spannend. Aan sommige kun je draaien en dan gaan ze allemaal tegelijk uit! Dit spelen met elektriciteit is echter heel gevaarlijk, bovendien worden de lampjes na een tijdje branden flink heet. Leer je kind van de lampjes af te blijven en doe de kerstverlichting altijd zélf aan en uit. Gebruik je een verlengsnoer, rol deze dan helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer wordt te warm, wat brand tot gevolg kan hebben.

Gourmetten, steengrillen of fonduen
Veel mensen zetten gourmetten, steengrillen of fonduen met de feestdagen op het menu. Lekker, maar het is dan wel slim om op de volgende punten te letten:

· Leg liever geen tafelkleed op tafel waar je kind aan kan gaan trekken.

· Schenk de spiritus voorzichtig in de fonduebrander.
· Steek de fonduebrander het liefst eerst even buiten aan, zodat eventueel gelekte spiritus op de houder niet de tafel in de brand kan zetten.

· Roken terwijl je bezig ben met spiritus is levensgevaarlijk; een brandende sigaret kan een enorme steekvlam veroorzaken.

Brandbare kleding
Vaak wordt gedacht dat kleding van kunststof vezels het snelst brandt. Maar polyester bijvoorbeeld is juist moeilijk ontvlambaar. Wel wordt het gloeiend heet, en de smeltdruppels branden vervolgens diep in de huid. De verbranding is dus plaatselijk. Plantaardige vezels als katoen en linnen vatten juist heel snel vlam, waardoor bijvoorbeeld een trui in een paar tellen compleet in brand staat, met de nodige gevolgen. Veel kleding bestaat uit een combinatie van natuurlijke en kunststof vezels die én licht ontvlambaar is en smeltdruppels over de hele kleding verspreidt. Dierlijke vezels, zoals wol, zijn het minst brandbaar. Een paar tips: kies liever niet voor flanel, fluweel, pluche of badstof, omdat deze open geweven stoffen supersnel ontbranden. En wees voorzichtig als je voor wijdvallende kleding kiest. De stof komt eerder in aanraking met vuur én vlammen kunnen zich snel verspreiden.

Kindervuurwerk bestaat niet!
Het mag straks weer: vuurwerk afsteken! Bedenk echter wel dat 'kindervuurwerk' niet bestaat. Speciale pakketten waar'kindervuurwerk' op staat, en de bekende sterretjes zijn dus niet per se geschikt voor kinderen. Dat alle vuurwerk gevaarlijk kan zijn, blijkt bijvoorbeeld wel uit het feit dat het in het hart van een brandend sterretje maar liefst 1500°C wordt. Van 'koud vuur' is dan ook absoluut geen sprake! Als je vuurwerk gaat afsteken, dan kun je op de volgende punten letten:

· Zet je kinderen liefst binnen achter het raam om te kijken. Willen ze toch naar buiten, laat dan de een bij de kinderen blijven, terwijl de ander het vuurwerk aansteekt.

· Steek het vuurwerk nooit af in de hand, maar zet het op de grond of in een (bier)fles.

· Draag tijdens het afsteken liefst kleding van wol en dichtgeweven katoen (bijvoorbeeld een spijkerbroek met een katoenen of wollen trui).

· Steek nooit vuurwerk aan dat een beschadigde of gebroken lont heeft.

Koop vuurwerk altijd bij een erkend verkoopadres (te herkennen aan de vergunning van de gemeente die meestal op de deur aangebracht is).

Gemeentehuis en -werkplaats gesloten
In verband met de komende feestdagen is het gemeentehuis, de gemeentelijke werkplaats en het KCA depôt op de vrijdagen 24 en 31 december a.s de gehele dag gesloten.

Gemeentelijke informatie in de bus
Volgende week verschijnt de gemeentelijke Jaarkrant 2004. Deze krant bevat een informatie over de programmabegroting 2005, zoals de gemeenteraad in de vergadering van 11 november j.l. heeft vastgesteld. Bovendien is in het kort aangegeven op welke wijze het college van burgemeester en wethouders dit beleid gaat uitvoeren. De Jaarkrant is kleiner dan voorgaande jaren vanwege het verminderde budget. Wij hopen dat de informatie voldoende is om een goed beeld te krijgen over de gemeentelijke plannen.

Tevens ontvangt u een nieuwe gemeentegids voor 2005-2006. In samenwerking met de uitgever Wegener Suurland zijn alle gegevens geactualiseerd. Ook ontvangt u de Afvalwegwijzer 2005. Deze worden in de week tussen Kerst en de jaarwisseling (week 53) huis-aan-huis verspreid.

Wijziging openingstijden Milieustraat
Vanaf 1 januari 2005 gelden de volgende openingstijden: Woensdag van 13.00 tot 16.30 uur
Zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur

Waarover praten wij
Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de verga deringreagerenopvoorstellen.Bijcommissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

De data voor de vergaderingen in 2005 worden zijn nog niet vastgesteld.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 14 december j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

verkoop/opslag van LPG bij Easy Fill in Mook te beëindigen uiterlijk 27 oktober 2007 vanwege wetgeving urgente sanering LPG tankstations.

in verband met de afschaffing van de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie in overleg met de aanvrager een gelegenheid te bepalen voor de uitreiking van een gemeentelijke onderscheiding.

in te stemmen met het provinciale ontwerpbesluit inzake ontheffing van de gemeentelijke rioolzorgplicht.

Openbare bekendmakingen

WET RUIMTELIJKE ORDENING

Vrijstelling

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen voor:


- het bouwen van een carport op het perceel Dorpsstraat 26a te Middelaar

Inzageperiode: 22 december 2004 t/m 18 januari 2005. Reactiemogelijkheden: door middel van zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode.
Nadere informatie: bureau RIBM, tel. 024-6969149.

Berichttype Inforubriek Ter Sprake