Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 januari 2005

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

De heer prof. dr. M.S. Keane, geboren op 2 januari 1940 te San Antonio, Verenigde Staten van Amerika en wonende Herengracht 1C, 2511 EG te s-Gravenhage

wordt benoemd

tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De heer Keane, geboren in de Verenigde Staten van Amerika, is sinds 1981 werkzaam in Nederland, waar hij belangrijk wetenschappelijk onderzoek heeft verricht en zich bijzonder heeft ingezet voor het wetenschappelijk onderwijs op het vakgebied van de kansberekening en de samenwerking met de Nederlandse industrie.
Hij was onder meer hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft waar hij tevens fungeerde als ambassadeur voor de Nederlandse wiskunde die vooraanstaande buitenlandse onderzoekers naar Nederland trok. Vanuit deze functie heeft hij als wetenschappelijk adviseur van Philips Research een belangrijke bijdrage geleverd aan de transfer van wiskundekennis naar de industrie. Sinds 1997 is hij tevens wetenschappelijk adviseur van de directie van Philips Research. De heer Keane is medeoprichter en wetenschappelijk adviseur van EURANDOM, een Europees onderzoeksinstituut op het gebied van de stochastiek of kansberekening, dat gevestigd is op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.
Ook was hij onderzoeksleider in het Centrum voor Wiskunde en Informatica.
Tot op heden is de heer Keane nog hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Amsterdam waar hij als wetenschapper een uitzonderlijke hoge allure en uitstraling geniet. De heer Keane heeft vele belangrijke wetenschappelijke bestuursfuncties en adviseurschappen vervuld, zowel nationaal als internationaal, deze zijn van strategisch belang voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Tevens heeft hij heeft vele promovendi begeleid en wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan die onder meer erkend zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Chileense Academie van Wetenschappen.
Voor zijn vele en belangrijke verdiensten voor de Nederlandse wetenschap en industrie, maar ook zijn internationaal erkende wetenschappelijke prestaties zal de heer Keane een koninklijke onderscheiding ontvangen.

De heer drs. A.B. Sakkers, burgemeester van Eindhoven reikt de onderscheiding uit op 5 januari 2005 om 16.30 uur in de High Tech Campus, Einstein Auditorium te Eindhoven. De , ter gelegenheid van de afscheidsconferentie die ter ere van Prof. Keane wordt georganiseerd in verband met het beëindigen van zijn hoofdfuncties in Nederland.

© 2005 Gemeente Eindhoven