Gemeente Leusden

05-01-05

Leusdense actie voor Azië levert al 260.000 euro op

De gemeente Leusden heeft een bedrag van 30.000 euro, één euro per inwoner, op giro 555 gestort voor hulp aan de slachtoffers van de ramp in Zuid-Oost Azië. Daarnaast onderneemt de gemeente verschillende acties om dit bedrag minimaal te verdubbelen.

Het college van Leusden heeft Leusdense bedrijven via e-mail opgeroepen om de gemeentelijke actie te ondersteunen door een bijdrage te storten op giro 555 ten name van de Samenwerkende Hulporganisaties. Het Leusdense college belt deze week met Leusdense bedrijven om dit verzoek extra kracht bij te zetten. Het bedrijfsleven reageert enthousiast op deze belactie, die tot nu toe meer dan 260.000 euro opgeleverd heeft.

Op een financiële thermometer wordt deze week dagelijks de stand bijgehouden van de Leusdense hulpactie. De gemeente vraagt daarom bedrijven en andere organisaties hun gift te melden via een speciaal daarvoor geopend e-mailadres leusdenhelptazie@leusden.nl of het centrale telefoonnummer binnen de gemeente Leusden, (033) 496 15 79. Op donderdagavond wordt het totaalbedrag van de actie bekend gemaakt.

Collecte
In samenwerking met Stichting Leusden Wereldwijd wordt donderdagavond in Leusden gecollecteerd. Ook het college van Leusden werkt aan deze actie mee en zal met de collectebus langs de huizen gaan.

De opbrengst van de collecte is bestemd voor de wederopbouw van twee dorpen in het getroffen gebied: Lampuuk in Atjeh en Negombo in Sri Lanka. Beide projecten vinden hun oorsprong in Leusdense initiatieven.

De Leusdenaar Agus Ridwan is afkomstig uit Lampuuk, dat door de vloedgolf nagenoeg is weggevaagd. Hij is momenteel in Lampuuk om de situatie te inventariseren. Zijn vrouw Ingrid van Oostveen is een actie gestart voor noodhulp aan Lampuuk. Voor structurele hulp zal in overleg met de stichting Leusden Wereldwijd en de gemeente Leusden een plan worden opgesteld voor de bouw van een gemeenschapshuis dat primair kan dienen als noodhuisvesting voor de circa 1.500 inwoners die de ramp hebben overleefd. Het aantal doden in Lampuuk wordt op dit moment geschat op 600. Het is de bedoeling dat vanuit het gemeenschapshuis de wederopbouw wordt gestart en zodra er weer voldoende huizen zijn, hierin ondermeer een medische post en een school worden gevestigd.

In Sri Lanka zijn in het deel van Negombo waar de arme vissers leven, de huizen van 350 gezinnen weggespoeld. De Leusdense stichting Meenampal, die al jaren in Sri Lanka actief is, heeft het initiatief genomen om zich voor de opvang van 50 weeskinderen en de wederopbouw van het dorp in te zetten, in samenwerking met de lokale Don Bosco-school (internaat met technisch onderwijs). De Don Bosco-school geeft zijn leerlingen hiervoor een spoedcursus bakstenen maken. Het streven is zo binnen een paar maanden de 350.000 stenen te hebben die nodig zij voor de herbouw van de vissershuisjes.
---