Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 53 2004

Gemeentelijke informatie

Blijf voorzichtig met vuurwerk!

Jaarlijks gebeuren er ongeveer 1.000 ongelukken met vuurwerk. Veel mensen denken dat vuurwerkongevallen alleen voorkomen wanneer je stunt en experimenteert met vuurwerk, of wanneer je professioneel (=illegaal) vuurwerk gebruikt, zoals strijkers, reuzenpijlen en mortieren. Wanneer je gewoon vuurwerk afsteekt, kan er niets gebeuren. Denkt men.

Want de laatste jaarwisselingen zijn de meeste vuurwerkongevallen gebeurd bij het afsteken van officieel toegestaan consumentenvuurwerk. Er zijn namelijk vaak een aantal factoren waar je niet op bedacht bent en roet in het eten kunnen gooien. Een harde wind die opsteekt, waardoor de vuurpijl net de andere kant opgaat. Je wordt per ongeluk geraakt door het vuurwerk van iemand anders. Opvallend is dat grote stukken siervuurwerk de afgelopen jaarwisseling veel ernstiger letsel hebben veroorzaakt. Dit gebeurt door onveilig afsteken, met name door het niet stabiel neerzetten van vuurpijlen en vuurwerkpotten en het opnieuw aansteken van weigeraars. Laat je dus niet verrassen door vuurwerk en zorg dat je weet hoe je het veilig af kunt steken. Voor meer informatie kijk op: www.veiligheid.nl

De gemeenteraad heeft besloten..

Tijdens de vergadering op donderdag 16 december 2004 heeft de gemeenteraad van Mook en Middelaar de volgende besluiten genomen.

Wijziging samenstelling commissies Samenleving en Grondgebied De gemeenteraad is akkoord gegaan met de gewijzigde samenstelling van de raadscommissies Grondgebied en Samenleving.

Vergaderschema raadsvergaderingen 2005
De gemeenteraad heeft het vergaderschema 2005 vastgesteld. In 2005 zal de raad zes keer vergaderen.

Reglement van Orde van de raad
De gemeenteraad heeft het Reglement van Orde gewijzigd in verband met de vervanging van notulen van de raadsvergadering door een besluitenlijst.

Voorstel tot realisatie van een skatevoorziening De gemeenteraad heeft ingestemd met het nader uitwerken van een voorstel tot realisering van een skatevoorziening, waarbij de gemeente 28.000 euro beschikbaar stelt en 17.000 euro door de skaters zelf ingezameld moet worden. Het amendement, ingediend door de VVD, is aangenomen. Hierin werd bepaald dat de externe sponsoring eerst geregeld moet zijn, voordat een definitief besluit over realisatie wordt genomen.

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De raad heeft de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Mook en Middelaar vastgesteld als gevolg van gewijzigde landelijke regels en lokale invulling van nieuw rijksbeleid.

Meerjarenperspectief basisbibliotheek
De gemeenteraad heeft ingestemd om ter verkrijging van Rijksmiddelen een verklaring af te geven waarin staat dat de Stichting Openbare Bibliotheek Mook is opgegaan in de Stichting Basisbibliotheek Land van Cuijk per 1 oktober 2004.

Voortgang regionale samenwerking sociale zaken gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar
De gemeenteraad heeft ingestemd met de voortgang van de Regionale samenwerking Sociale Zaken gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar .

Wijziging omvang Programmaraad Gelderland-Zuid
De raad is akkoord gegaan met de wijziging van de omvang en de clusterindeling van de Programmaraad Gelderland-Zuid.

Begroting 2005 en meerjarenraming 2006-2008 GR MARN De gemeenteraad heeft de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen (GR MARN) goedgekeurd.

Belastingtarieven 2005
De gemeenteraad heeft de belastingtarieven 2005 vastgesteld. De tarieven voor toeristenbelasting, ozb, leges, brandweerrechten en reinigingsheffingen worden gewijzigd per 1 januari 2005.

Verzoek tot plaatsing van een burgerinitiatiefvoorstel op de raadsagenda
De raad heeft besloten een ingediend burgerinitiatief over de zelfstandigheid van de gemeente Mook en Middelaar te plaatsen op de raadsagenda van een volgende raadsvergadering.

Voorgenomen verkoop gemeentebossen aan Natuurmonumenten De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgenomen verkoop van de gemeentebossen aan de vereniging Natuurmonumenten

Huisvestingsprogramma Onderwijs 2005
De raad heeft het huisvestingsprogramma 2005 vastgesteld en geld beschikbaar gesteld voor onderhoud aan de drie basisscholen en voor het vervangen van een rijwielloods van het Kandinsky College in Molenhoek.

Privatisering sportaccommodaties
De gemeenteraad heeft ingestemd met het nader uitwerken van een voorstel tot privatisering sportaccommodaties en heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor dit onderzoek.

Aanpak ontwikkeling locatie Rijksweg-Middelweg te Molenhoek De raad heeft het voorstel om te komen tot een visie voor de ontwikkeling van de locatie Rijksweg-Middelweg gewijzigd aangenomen. Het amendement ingediend door DGP stelde voor het terrein genoemd in het collegevoorstel te beperken tot het gebied van Rijksweg 5 t/m het kassencomplex plan Mom en hiervoor een binnen zes maanden een visie op tafel te hebben. Het plan Kersjes-Vloet (ten zuiden van dit gebied) mag geen belemmeringen in de weg worden gelegd om te kunnen bouwen. Dit amendement werd aangenomen door de raad.

Achtmaandsrapportage
De gemeenteraad is akkoord gegaan met de achtmaandsrapportage en de aanpassingen van de begroting 2004.

Nieuwe openingstijden per 1 januari 2005
Publieksbalie gesloten op donderdagochtend

Vanwege de bezuinigingen is de publieksbalie van de gemeente Mook en Middelaar per 1 januari a.s. niet meer geopend op donderdagochtend. Voor het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en overige burgerzaken alsmede voor het inzien van stukken, informatie over bouwvergunningen en dergelijke kunt u terecht op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9 tot 12 uur. Tevens blijft de publieksbalie voor burgerzaken geopend op donderdagavond van 17 tot 18.30 uur. Voor alle overige zaken is het gemeentehuis dagelijks op afspraak open tijdens kantooruren.

Gemeentehuis half uur later open op 3 januari a.s. Op maandag 3 januari a.s. is de publieksbalie geopend vanaf 9.30 uur in plaats van 9.00 uur vanwege de interne nieuwjaarsbijeenkomst.

Gemeentehuis gesloten, publieksbalie open
Op maandag 17 januari 2005 is het gemeentehuis de gehele dag gesloten in verband met een interne verhuizing. Alleen de publieksbalie is open voor het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en overige burgerzaken. Ook de telefonisch bereikbaarheid zal die dag minimaal zijn.

Wijziging openingstijden Milieustraat

Vanaf 1 januari 2005 gelden de volgende openingstijden: Woensdag van 13.00 tot 16.30 uur
Zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur

Gemeentepost

Deze week wordt de gemeentelijke Jaarkrant 2004, de nieuwe gemeentegids 2005-2006 en de Afvalwegwijzer 2005 huis-aan-huis verspreid. Let dus op uw brievenbus.

Uitnodiging informatie-avond centrumontwikkeling Mook Reeds enige tijd is de gemeente bezig met de voorbereiding van plannen voor de ontwikkeling van het centrum van Mook. Deze plannen hebben m.n. betrekking op het gebied rondom het kruispunt Groesbeekseweg/Gelrestraat/Kon. Julianastraat en het winkelcentrum KoMook en directe omgeving.
Graag nodigen burgemeester en wethouders alle belangstellenden uit voor een openbare informatie-avond over de stand van zaken op donderdag, 13 januari 2005, aanvang 19.30 uur in het gemeenschapshuis, Groesbeekseweg 3 te Mook.

Openbare bekendmakingen

Verleende bouwvergunningen

Bouwadres
Omschrijving Verzonden Mook:
Middelweg 65 uitbreiden
woonhuis 23 december 04 Plasmolen:
Rijksweg 203 verbouwen van voormalig gedeeltelijk 23 december 04
in gebruik zijnde bedrijfsruimte annex
woonruimte tot bedrijfswoning Rijksweg 205
tuinhuisje 23 december 04

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum
Reactiemogelijkheden:

- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum

- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.
Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving
Mook :
Lindeboom 46 vervangen voorgevel kozijn Molenhoek:
Keizershof 29 plaatsen twee dakkapellen Eikenlaan 3 erker

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Het gemeenteblad

Het gemeenteblad van Mook en Middelaar is een verzameling van alle gemeentelijke verordeningen en regelingen. Indien nieuwe regelingen door het gemeentebestuur zijn vastgesteld, worden deze toegevoegd aan de het Gemeenteblad.
Wij melden u dit via onze informatierubriek Ter Sprake. Belangstellenden kunnen kennis nemen van het Gemeenteblad bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Tegen vergoeding van kosten kunt u op verzoek een afschrift ontvangen in het besluit.

De volgende belastingverordeningen zijn door de gemeenteraad van Mook en Middelaar vastgesteld op 16 december 2004 en op 17 december 2004 opgenomen in het gemeenteblad.

BEL 04.003 4e wijziging Legesverordening 2002
BEL 04.004 3e wijziging verordening Reinigingsheffingen 2002 BEL 04-005 3e wijziging verordening OZB 2002
BEL 04-006 1e wijziging verordening Landtoeristenbelasting BEL 04-007 1e wijziging verordening Watertoeristenbelasting BEL 04-008 3e wijziging verordeing Brandweerrechten 2002

Inhoud:
De onroerende zaakbelasting worden in 2005 opgelegd op basis van de resultaten van de hertaxatie van alle panden in de gemeente. De gemiddelde waardestijging van de onroerende zaken wordt gecompenseerd door een evenredige verlaging van de belastingtarieven. De verhoging van de tarieven is noodzakelijk ten behoeve van het sluitend maken van de gemeentebegroting.

De tarieven per waarde-eenheid van 2.268,- - bedragen in 2005: woningen Niet-Woningen
2005 2005
Eigenarenbelasting 2,27 4,03
Gebruikersbelasting 1,82 3,23

De rioolrechten 2005 blijven ongewijzigd en bedragen 214,00 per aansluiting.

De afvalstoffenheffing wordt fors duurder. Dit is het gevolg van het door het Kabinet genomen besluit tot afschaffing van de Zalmsnip van 45,38. In onze gemeente werd de Zalmsnip t/m 2004 verrekend in het vastrechtdeel van de afvalstoffenheffing.
De tarieven 2005 bedragen:

2005
vastrecht 104,00
Tarief per kilo 0,15

De tarieven voor paspoorten en rijbewijzen zijn gewijzigd. Een rijbewijs kost 35,00. Paspoorten worden verstrekt tegen de tarieven ingevolge het Besluit Paspoortgelden ( thans 38,80) Een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie koste 7,50.

De toeristen betalen in 2005 toeristenbelasting, welke 0,71 per persoon per overnachting bedraagt.

De verordeningen treden in werking op 1 januari 2005.

Nadere informatie: Bureau Financiën en Belastingen, tel. 024-6969168.

KAPPEN

Aanvragen kapvergunning

Perceel Omschrijving Molenhoek
Franciscanessenstr 10 2 inlandse eiken, 1 berk en Kavel 7 1 tamme kastanje

Mook
Begraafplaats Groesbeekseweg houtopstand van ca. 1500 m2

Brits Militaire begraafplaats houtopstand van 330 m2 Groesbeekseweg

Inzageperiode: van 28 december 2004 t/m 11 januari 2005 Reactiemogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.
Nadere informatie: Bureau Openbare Ruimte, tel. 024-6969157.

Kerstboomversnippering

Zoals gebruikelijk worden ook dit jaar weer kerstbomen ingezameld en versnipperd. De inzameling en versnippering vinden plaats op zaterdag 8 januari 2005. Het rooster ziet er die dag als volgt uit:

Middelaar: Kerkplein van 10.00 tot 10.30 uur.
Plasmolen: Parkeerterrein Muldershofweg van 10.45 tot 11.00 uur. Mook: Kermisterrein van 11.30 tot 13.00 uur
Molenhoek: Parkeerterrein kerk van 14.00 tot 15.00 uur.

Wij verzoeken u de kerstbomen aan te bieden op de aangegeven tijdstippen. Om problemen met het versnipperen te voorkomen dienen de bomen ontdaan te zijn van een eventuele kluit, spijkers, versieringen of andere attributen. Voor iedere ingeleverde kerstboom wordt een lot uitgereikt waarmee mooie prijzen gewonnen kunnen worden. De winnende lotnummers worden t.z.t. bekendgemaakt op deze pagina.

De Spreekbuis
Burgemeester Ellen Hanselaar

Een gezond 2005
Dat wens ik u allen en vooral ook de gemeente toe. En daar moeten we hard aan werken. U moet in conditie blijven door gezond te eten , regelmatig te bewegen maar ook door met uw naasten te genieten van het leven in Mook, Middelaar, Plasmolen en Molenhoek. Als ik deze laatste dagen van het jaar met de nieuwsoverzichten van 2004 wordt geconfronteerd, dan kan ik niet anders dan constateren dat het op vele plaatsen in de wereld ellendig leven is. Ellendig vanwege oorlog, hongersnood, bittere armoede en vooral vanwege het uitzichtloze van de toestand. Zicht op een betere toekomst is er voor vele medemensen niet.
Als ik daaraan denk, dan ervaar ik het leven in onze gemeente, in onze samenleving, als een luxe. Ondanks dat we dit jaar fors hebben moeten bezuinigen als gemeente. Dat is het gevolg van een stagnerende economische groei en dit heeft alle gemeenten in Nederland getroffen. De Rijksoverheid heeft minder belastinggeld binnengekregen en geeft dus ook minder geld door aan de gemeenten: de zogenaamde algemene uitkering voor de gemeenten is fors gekort in 2004. En omdat wij in Mook en Middelaar weinig andere grote inkomstenbronnen hebben, moesten wij onze begroting aanpassen en dus bezuinigen. Er is in de gemeenteraad veel gedebatteerd hoe dit nu moest en uiteindelijk is er besloten minder geld uit te geven aan personeel, minder aan representatie, minder aan ons welzijnswerk en minder aan het onderhoud van plantsoenen.
Als ik dan nu aan het eind van het jaar het resultaat zie van een jaar heel hard werken (reorganiseren en bezuinigen), dan ben ik optimistisch voor wat betreft de toekomst van Mook en Middelaar. Dan zie ik nog steeds enthousiaste en hard werkende mensen hier op het gemeentehuis, die door willen gaan op de in geslagen weg: zuinig en zorgvuldig werken en samenwerken met buurgemeenten waar dat nodig is om onze gemeente vitaal en leefbaar te houden voor iedereen. Dan zie ik het als een uitdaging om ook samen met u, al onze inwoners, het niveau van onze gemeenschappelijke voorzieningen in stand te houden, om zo onze gemeente aantrekkelijk te houden voor jong en oud. Dan hoop ik dat we er inderdaad in zullen slagen om samen met de jeugd voldoende geld bij elkaar te krijgen voor een skatebaan, dat we in samenspraak met de ouderen goede woon- en zorgvoorzieningen kunnen realiseren, dat we samen met de sportclubs onze sportfaciliteiten betaalbaar kunnen houden en zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben als gemeente een turbulent jaar achter de rug : een financieel moeilijk jaar en een jaar waarin de raad en het college heeft moeten leren werken in het nieuwe dualistische systeem. Een jaar waarin we veel overlast hebben gehad van de reconstructie van de Rijksweg. Maar ook een jaar waarin we veel goede gesprekken hebben gevoerd met onze bewoners, over Wonen Welzijn en Zorg, over het Dorpsontwikkelingsplan in Middelaar. Een jaar dat we hebben mogen afsluiten met de feestelijke opening van een fantastische nieuwe Rijksweg.
Kortom, het was zo slecht nog niet!
Vol goede moed gaan we aan 2005 beginnen, zullen we alle kansen aangrijpen om onze vele plannen te realiseren: het opknappen van het centrum in Mook, het bouwen van een nieuwe brandweerkazerne, het oprichten van een gemeenschappelijke sociale dienst met Gennep en Bergen, het ontwikkelen van het gebied tussen de Rijksweg en de Middelweg, het plaatsen van een skatebaan...We blijven werken aan een gezonde toekomst voor Mook en Middelaar.
Vanwege bezuinigingen gaat de nieuwjaarsreceptie niet door dit jaar. Daarom wens ik u vanaf deze plaats een gezond 2005 toe!

Waarover praten wij
Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de verga deringreagerenopvoorstellen.Bijcommissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Samenleving
Dinsdag 25 januari 2005, 19.30 uur

Commissie Grondgebied
Woensdag 26 januari 2005, 19.30 uur

Commissie Begroting en Rekening
Donderdag 27 januari 2005, 19.30 uur

Raadsvergadering
Donderdag 17 februari 2005, 19.30 uur

Berichttype Inforubriek Ter Sprake