Gerechtelijke organisatie

Verdachten van moord op John Wijngaarde vrijgesproken

Op 5 januari 2005 heeft de rechtbank Middelburg de beide verdachten van de moord, althans doodslag op John Wijngaarde vrijgesproken.

Centraal in de bewijsvoering van de officier van justitie staan de verklaringen van de verdachte Y.K. Wanneer zijn verklaringen worden gecombineerd met onderzoeksresultaten van de politie en verklaringen van anderen, dan zou op 12 maart 2003 Wijngaarde door de verdachte D. v.d. M. zijn doodgeslagen. Die datum is echter niet te verenigen met diverse andere bevindingen. De entomoloog (insekten-deskundige) heeft geconcludeerd dat het tijdstip van overlijden van Wijngaarde niet veel verder terug kan gaan dan half april 2003. Een getuige heeft Wijngaarde in leven gezien op 16 april 2003. Zijn herinnering aan deze datum wordt ondersteund door een bevinding van de politie.

De officier van justitie heeft betoogd dat de verdachte Y.K. informatie over de doodslag heeft gegeven, die bij niemand anders dan de politie en de daders bekend kon zijn. De officier van justitie heeft in dat kader vier feiten genoemd. De rechtbank stelt echter vast dat de verdachte Y.K. slechts één feit heeft genoemd, dat uitsluitend bij de politie en de daders bekend kon zijn: te weten het feit dat Wijngaarde is geslagen, terwijl hij in een liggende positie was. Niet uit te sluiten is echter dat verdachte Y.K. dit feit geraden heeft. Hij heeft onder de druk van de verhoren zijn verklaringen voortdurend aangepast en dit feit is geen feit waar iemand die er maar naar raadt, niet op zou kunnen komen.

Deze daderinformatie heft niet de tegenstrijdigheid op dat volgens verdachte Y.K. het feit op 12 maart 2003 zou hebben plaats gevonden, terwijl aan de hand van de technische gegevens vast staat dat de dood van Wijngaarde niet veel eerder dan half april 2003 is ingetreden. Daarom blijft er zoveel twijfel bestaan dat de beide verdachten moeten worden vrijgesproken van strafbare betrokkenheid bij de dood van Wijngaarde.

De verdachte D. vd M. is wel veroordeeld wegens enkele inbraken en een zaaksbeschadiging. Zijn straf hiervoor is tien maanden gevangenisstraf, iets langer dan het voorrarrest in deze zaak.

LJ Nummer

AR8714