Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 01 / 2005

Gemeenten NO Fryslân plaatsen "smiley's "

Kollum, 3 januari 2005

Op woensdag 5 januari 2005 's morgens om 10 uur nemen vier NOFA- wethouders het eerste snelheidsinformatiesysteem (genaamd "smiley") in Noord Oost Fryslân in gebruik.
De officiële ingebruikname vindt plaatst in de gemeente Kollumerland c.a. aan de Van Limburg Stirumweg in Kollum, tussen het informatiebord en het gemeentehuis. De ludieke handeling wordt gedaan door wethouder Pieter van der Veen van Achtkarspelen, wethouder Albert van der Ploeg van Dantumadeel, wethouder Sicco Boorsma van Dongeradeel en wethouder Rik Schaafstal van Kollumerland c.a.

De aanleiding voor de aanschaf van het systeem is dat er regelmatig klachten binnenkomen over de te grote snelheid van het verkeer. Veel inwoners ergeren zich aan het te hard rijden van automobilisten. Dit kan en hoeft niet altijd te worden opgelost met drempels of iets dergelijks. De vier gemeenten hebben allemaal besloten één "smiley" aan te schaffen.

Het snelheidsinformatiesysteem bestaat uit een matrixbord met ingebouwde radar en wordt langs de kant van de weg geplaatst. Op het bord wordt de snelheid van het tegemoetkomend verkeer interactief gemeten. De bestuurder wordt met zijn actuele snelheid geconfronteerd. Als de bestuurder zich aan de wettelijke snelheid ter plaatse houdt wordt dit beloond met een `smiley'. Bij een te hoge snelheid wordt een `treurende smiley' getoond. Alle voertuigen (auto's, vrachtwagens, brommers etc.) worden gemeten door de ingebouwde radar.

Op een vriendelijke en educatieve wijze wordt de bestuurder op zijn actuele snelheid gewezen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Het apparaat meet de snelheid en het aantal voertuigen en slaat deze op. Uit metingen elders in Nederland en in het buitenland blijkt dat het bord bijdraagt tot verlaging van de rijsnelheid van autoverkeer.

De "smiley" kan op verschillende manieren worden geplaatst. Dit kan zowel staand op een kar, als hangend aan een lichtmast of met een verplaatsbare paal. De gemeenten Achtkarspelen en Dongeradeel hebben gekozen voor het systeem op de kar, Dantumadeel en Kollumerland c.a. voor een opstelling met een verplaatsbare paal.

De basisprijs van een "smiley" is 4.500,00. De totale kosten van het systeem is afhankelijk van de wijze waarop het wordt geplaatst. De provincie geeft in het kader van de Actie "25% Verkeersslachtoffers minder" 50% subsidie.

De locaties waar de "smiley `s" worden geplaatst bevinden zich meestal aan toegangswegen van de dorpen, woonstraten, straten met scholen, maar ze kunnen ook in drukke straten worden geplaatst. De borden rouleren door de gemeenten.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.