Inspectie Verkeer en Waterstaat


5 januari 2005: Vastzetten gevaarlijke stoffen tijdens vervoer kan beter

In één op de drie gevallen blijken gevaarlijke stoffen bij het vervoer over de weg niet op de juiste wijze te worden vastgezet. Dat blijkt uit een grote thema-actie van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), de Douane en de Koninklijke Marechaussee. Vervoerders onderschatten vaak het risico dat ze nemen.

Speciale aandacht is nodig voor twee categorieën. Het gaat dan om voertuigen die gevaarlijke lading samen met gewone lading vervoeren en voertuigen die worden ingezet voor de distributie naar verschillende adressen van kleinere verpakkingseenheden, bijvoorbeeld jerrycans. In deze gevallen is bijna de helft van de vervoerders in overtreding. Gebrek aan kennis en haast spelen daarbij een belangrijke rol.

Op initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is in 2000 het platform ''Vast en Zeker'' opgericht. Hierin zitten vertegenwoordigers van onder meer de transportbranche, verzekeraars, opleidingsinstituten, het KLPD en de IVW. Al deze instanties erkennen het belang van het goed vastzetten van lading. In maart 2003 is hiertoe het Nederlandse Handboek Ladingzekering verschenen.

De thema-actie vond plaats van april tot augustus. In totaal werden 1365 voertuigen geïnspecteerd. Uitgezonderd waren tank- en containerwagens. In de loop van volgend jaar zal nogmaals een meting op de naleving worden gehouden.

Noot van de redactie: