Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Arbouw met Samen Beter op Internationale Bouwbeurs 2005

5 januari 2005- Lichamelijke belasting, kwartsstof en trillingen veroorzaken ziekteverzuim in de bouwnijverheid. Arbouw en Samen Beter, het arboconvenant Afbouw en Onderhoud, brengen deze onderwerpen en mogelijke oplossingen onder de aandacht op de Internationale Bouwbeurs.

Lichamelijke belasting is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim in de bouwnijverheid. Op de Bouwbeurs kunnen bezoekers zich laten vereeuwigen door een sneltekenaar. In de tekening wordt op ludieke wijze de boodschap meegegeven dat een vakman niet meer dan 25 kilo tilt.
Een hoge blootstelling aan kwartsstof veroorzaakt kortademigheid en kan uiteindelijk leiden tot silicose (stoflongen). Via een prijsvraag worden bezoekers bewust gemaakt van dit gevaar. Om te laten zien wat je als werkgever kunt doen om de blootstelling aan kwartsstof terug te dringen, toont Arbouw de Keuzewijzer Stofvrij Werken. Bezoekers kunnen zien hoe zij de juiste stofzuiger bij hun gereedschap kunnen zoeken om te zorgen dat er minder kwartsstof vrijkomt. De keuzewijzer richt zich met name op werkgevers en inkopers in de sector Afbouw en Onderhoud. Op 6 juni 2005 moet de nieuwe Europese richtlijn trillingen in de Nederlandse wetgeving zijn opgenomen. Om duidelijk te maken hoe schadelijk trillingen kunnen zijn, kan de bezoeker aan den lijve ondervinden wat wordt verstaan onder hinderlijke hand,- arm,- en lichaamstrillingen. Arbouw heeft folders voor werkgevers en werknemers ontwikkeld, die in de stand aanwezig zullen zijn. Locatie van de stand: 11.B034

woensdag 5 januari 2005; Arbouw