Ingezonden persbericht


Recordaantal sporters op 20e editie Summer Deaflympics in Melbourne

Ambassadeur John de Wolf: "Ook onze topsporters moeten naar hún Olympische Spelen"

Haarlem, 30 november 2004 - De 20e editie van de Summer Deaflympics, de Olympische Spelen van dove sporters, wordt de grootste ooit. Het tachtigjarige bestaan van de Deaflympics heeft een recordaantal deelnemers. Maar liefst 3.500 sporters uit 90 landen treden van 5 tot en met 16 januari 2005 in Melbourne (Australië), waar het dan zomer is, aan in diverse disciplines. In totaal zullen 32 Nederlandse sporters deelnemen. Nederland is met een sterk deelnemersveld vertegenwoordigd in de sporten voetbal, badminton, tennis, tafeltennis, bowling en sportschieten. De Nederlandse ploeg Deaflympics 2005 maakt, gezien de sterke resultaten in de voorrondes, een grote kans op medailles. Een bijdrage van sponsors - waaronder National Academic, HGT Nederland, Drukkerij Aeroprint en openbare basisschool De Dubbelburg - maakt de deelname van een aantal Nederlandse sporters mogelijk. De Stichting Nederlands Deaflympics Comité zoekt echter nog aanvullende sponsors.

Oud-Feyenoorder en voormalig international John de Wolf is ambassadeur van de Nederlandse deelname aan de Summer Deaflympics 2005. "Dove sporters moeten hun deelname aan de Deaflympics volledig zelf bekostigen. Dit in tegenstelling tot deelnemers aan de Olympische Spelen en aan de Paralympics. Die hebben bijvoorbeeld kledingsponsors. Ook andere zaken worden voor hen geregeld. Ik vind het opvallend dat dit niet geldt voor dove sporters, die ook vier jaar keihard trainen voor deze spelen. We moeten ervoor zorgen dat ook deze topsporters naar hún Olympische Spelen kunnen. Dit is dan ook de reden dat ik me als ambassadeur heb aangemeld. Ik wil een bijdrage leveren aan het bekendmaken van de Deaflympics. Daarnaast zal ik meedoen aan diverse geldinzamelingsactiviteiten."

De medaillekansen voor de Nederlandse deelnemers aan de Deaflympics zijn groot. De voetballers zijn ingedeeld in een poule met Rusland, Japan en Argentinië. Dat het team in vorm is, blijkt uit de goede resultaten in de voorrondes. Zo werd twee keer gewonnen van Portugal (met 4-0 en 11-1). Ook de bowlers maken een goede kans op goud, evenals sportschutter André Nifterink. Ook bij badminton en tennis zijn de verwachtingen hooggespannen.

Dove sporters hebben te maken met een aantal nadelen ten opzichte van horende sporters. Zo hebben ze vaak problemen met hun balansfunctie en een verminderde longinhoud. Dit laatste doordat ze hun stem niet goed (of niet) gebruiken. Daar komt bij dat dove sporters geen trainingsaanwijzingen kunnen volgen en tijdens wedstrijden niet verbaal kunnen overleggen. Deze omstandigheden hebben in 1924 geleid tot de organisatie van de eerste Deaflympics in Parijs.

Over Stichting Nederlands Deaflympics Comité
De Stichting Nederlands Deaflympics Comité is in augustus 2004 opgericht om de Nederlandse deelname aan de Deaflympics 2005 mogelijk te maken. Het bestuur wordt gevormd door vier dove heren: Marten Koning, Mark Bunck, Henk van Hardeveld en Rob Klaassen. Met de oprichting willen zij het signaal afgeven dat dove sporters evenveel mogelijkheden moeten krijgen als valide sporters.