Ingezonden persbericht

Nederlandse orthopeden bieden indonesie voor langere tijd zorg

NIJMEGEN, 20050104 -- Twaalf teams van orthopedisch deskundigen verrichten, onder auspiciën van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), dit jaar hulp in het door de zeeramp gedupeerde Sumatra


Elke komende maand vertrekt een team vanuit Nederland (minimaal 1 orthopeed, 1 anesthesist en 1 anesthesieverpleegkundige) naar dit zwaar getroffen gebied in Indonesië. Donderdag 6 januari reizen twee orthopeden (Erasmus MC) Ger Olijhoek en Paul Rompa, twee plastisch chirurgen ,een anesthesist, vergezeld van andere deskundigen af naar Banda Atjeh.
Onder andere op basis van hun analyse worden voor de langere termijn, vanuit de NOV, de teams met deskundigen geformeerd. De locaties waar de eerste hulp zich op richt zijn Banda Atjeh, Medan en Pematang Siantar. Op termijn kan mogelijk hulp worden geboden vanuit Palembang. Deze orthopedische hulpteams hebben nu behoefte aan verbandmiddelen, uitwendig fixatiemateriaal, gips, handschoenen en antibiotica.
De NOV-leden, vooral die al tropenervaring hebben, helpen mee om een deel van de slachtoffers met botbreuken en grote wonden aan armen en benen te behandelen. Doel is gedurende langere tijd orthopedische zorg te bieden. De teams die steeds voor een periode van 3-4 weken worden uitgezonden, bewaken o.a. de continuïteit in de noodzakelijke zorg. De gevolgen van deze ramp kunnen immers niet op korte termijn worden opgelost.
Via de Nederlandse sectie van de International College of Surgeons zijn er al diverse Nederlandse orthopeden actief in Sumatra, m.n. in Medan en Palembang. De Stichting Opleiding Orthopedie Overzee is al jaren actief o.m. in Pematang Siantar en in Palembang. De NOV heeft eerder hier een scholingsprogramma ontwikkeld voor Indonesische orthopeden in opleiding.




Ingezonden persbericht