Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De stilte na de beving
Uitzenddatum: Wo. 5 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit en Piet de Blaauw en Albert Reinders

Nederland stond vandaag om 12 uur drie minuten stil bij de zeebeving in Azië en de gevolgen daarvan. Petra Lagerberg, Steven Hovius, Erwanto en Harris zijn allemaal persoonlijk betrokken bij de ramp. Netwerk volgde hun werkzaamheden vandaag en stond ook even met ze stil.

Ranjith
Petra Lagerberg is betrokken bij Sri Lanka via haar ex-vriend Ranjith. Hij zag hoe de golven zijn huis, zijn hotel en de rest van zijn dorp wegspoelde. Zelf raakte hij gewond. Petra zamelt geld in om het dorp van Ranjith weer op te bouwen.

Vleeswonden
Erwanto en Harris zijn vluchtelingen uit Atjeh. Door de ramp zijn ze allebei in ieder geval hun zus verloren. Ze vrezen voor hun andere familieleden: de rest van de familie is grotendeels vermist. Chirurg Hovius tenslotte pakt vandaag zijn spullen. De Rotterdamse dokter vertrekt volgende week met een medisch team naar het rampgebied. Zes weken lang zal het grote vleeswonden, ernstige botbreuken en verminkingen behandelen.

Stilte
In vrijwel alle landen van de Europese Unie lag vandaag het leven drie minuten stil. In Nederland gaven weggebruikers, supermarkten, televisie- en radiozenders rond het middaguur gehoor aan de oproep van de regering. Alle treinen in Nederland stonden stil en ook op Schiphol werd om die tijd even niet gewerkt.

Te groot
Op het Binnenhof vond een herdenkingsbijeenkomst plaats waar leden van het kabinet, van de Eerste en Tweede Kamer, van de Raad van State en andere hoogwaardigheidsbekleders aan deelnamen. Premier Balkenende zei dat het leed veroorzaakt door de zeebeving âveel te groot is om in zijn totaliteit te kunnen bevattenâ.

Wilt u het initiatief van Petra ondersteunen? Maak dan geld over op rekening 3625391333, t.n.v. P.A.M. Lagerberg, Leiden, ovv Bijdrage Sri Lanka.