Het Nederlandse Rode Kruis

04 januari 2005
Floortje Dessing in actie voor het Nederlandse Rode Kruis

Floortje Dessing is per januari 2005 ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Na de ramp in Azië zette zij zich meteen in voor het Rode Kruis. Op Sri Lanka maakte ze de afgelopen week een reportage die donderdag 6 januari zal worden uitgezonden. Daarnaast sloegen het Rode Kruis en Yorin Travel de handen ineen voor de inzamelingsactie ´travellers for Asia´.

Hartverscheurende beelden op TV

Meisje in Atjeh huilt op de schouder van haar moeder. Foto: Reuters / Beawiharta / www.alertnet.org

Floortje Dessing: De dag na de ramp lag ik s ochtends nog wakker in mn bed te denken aan de hartverscheurende beelden op tv. Ik herinnerde me een heel aandoenlijk jongetje op het strand van Sri Lanka dat met een grote glimlach ijs verkocht met zn nieuwe ijskarretje. Dit jongetje zal de vloedgolf waarschijnlijk niet hebben overleefd. Ik hoop dat wij met deze actie onze bijdrage kunnen leveren aan de slachtoffers en dat we er ook in deze donkere dagen kunnen zijn voor deze mensen.

´Travellers for Asia´ is een actie waarmee onder reizigers geld wordt ingezameld voor giro 555. Vanaf woensdag 5 januari tot en met zondag 16 januari wordt op de luchthaven Schiphol geld ingezameld. Vanaf dinsdag 11 januari tot en met zondag 16 januari wordt op de Vakantiebeurs in Utrecht geld ingezameld.

Weer twee hulpvluchten naar het rampgebied

Auto´s rijden om een gestrand schip heen in Banda Atjeh. Foto: Reuters / Beawiharta / www.alertnet.org

Vandaag vertrekt een vliegtuig met hulpgoederen naar het Indonesische eiland Sumatra. De lading bestaat uit tenten, dekens, plastic, keukensets en health kits. Ook gisteren vertrok er al een hulpvlucht naar Indonesië. Het Nederlandse Rode Kruis stelt nog een half miljoen euro extra ter beschikking voor noodhulp in het rampgebied, naast de anderhalf miljoen euro die het eerder al doneerde.

Al 26 miljoen binnen op giro 555

Overlevenden op zoek naar familie. Het Rode Kruis probeert gezinnen te herenigen.

Op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties komen erg veel giften binnen. Op 3 januari stond de teller al op 26 miljoen. Niet eerder werd er bij een nationale hulpactie in Nederland in zon korte tijd zoveel geld ingezameld. Aanstaande donderdag, op 6 januari, zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders de hele dag aandacht voor giro 555 vragen. Vanaf 18.30 uur zullen de televisiezenders Nederland 2, RTL4 en SBS6 hun programmering aanpassen. Radio 555, een gezamenlijk initiatief van zes radiozenders, is op 6 januari de hele dag in de lucht. Ook met een benefietsingle en met benefietconcerten wordt geld opgehaald voor giro 555.

Travellers for Asia wordt mogelijk gemaakt door het Nederlandse Rode Kruis, Amsterdam Airport Schiphol, de Vakantiebeurs, RTL Nederland, Blue Circle en alle Rode Kruis-vrijwilligers. Dorcas Hulp Nederland zorgt belangeloos voor het logistieke deel van het actie.