Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20050104-141708-A

MINBZ: Van Ardenne naar donorconferentie Jakarta

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal op 6 januari deelnemen aan de internationale donorconferentie in Jakarta, Indonesië.De donorconferentie wordt gehouden op initiatief van de Indonesische President, en is gericht op coordinatie van de hulp, wederopbouw en bespreking van een early warning system. Deelnemers zijn ASEAN landen en grote donoren waaronder VS, EU, Japan, Canada en Australie.

Vanuit de EU neemt EU voorzitter Juncker (Luxemburg) deel, evenals Commissievoorzitter Barosso. Minister Van Ardenne is uitgenodigd, omdat de ramp zich op het raakvlak van het Nederlands en Luxemburgs voorzitterschap voltrokken heeft, en Nederland op verzoek van het Luxemburgs voorzitterschap de coördinatie over de noodhulp in Europees verband voert. Luxemburg heeft minder ambassades dan Nederland en daarom zijn een aantal Nederlandse ambassades in het getroffen gebied lokaal EU-voorzitter.

Nederland is niet alleen in EU-verband maar ook op bilaterale titel aanwezig; ons land heeft immers een bijzondere (ontwikkelings)relatie met Indonesië en Sri Lanka, landen die beiden zwaar getroffen zijn.

Noot voor de redactie,