Provincie Friesland

Grote actie 'Fryslân foar Azië'

Prominenten bellen bedrijven om donatie giro 555

Donderdag 6 januari staat in Fryslân in het teken van een grote hulpactie voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Friese prominenten, waaronder politici, sporters en artiesten zullen dan gaan bellen met bedrijven in Fryslân om geld te doneren aan giro 555. Zij doen dit vanuit een speciaal hiervoor ingericht call centre in de Statenzaal van het Provinciehuis.

Het idee ontstond toen enkele statenleden contact kregen met Peter Dijkstra en Jenny Jellema uit Boazum, die samen met dorpsgenoten het idee hadden om alle bedrijven in de provincie te benaderen om geld voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving. Het vervolg was al snel duidelijk: deze actie kon vanuit het provinciehuis georganiseerd worden en prominente Friezen zouden gevraagd worden om de bedrijven te gaan benaderen.

Het actiecomité 'Fryslân foar Azië' heeft inmiddels toezeggingen gehad voor de bemensing van de telefoon van Friese Eerste- en Tweede Kamerleden, spelers van voetbalclub Cambuur en gedeputeerden. Daarnaast staan nog vele andere bekende Friezen op het verlanglijstje van het comité, die vandaag benaderd zullen worden. De officiële opening van de belactie wordt verricht door de Commissaris van de Koninging Ed Nijpels, die als eerste een bedrijf zal bellen.

Omrop Fryslân doet de hele dag van 9 uur 's ochtend tot 18 uur verslag via radio en televisie van de vele acties die door de Friese bevolking op touw zijn gezet. Ook vanuit het Provinciehuis zal zij uitvoerig berichten over de voortgang van de actie daar. Speciaal voor de actie is een apart e-mailadres opengesteld en een website" azie@fryslan.nl en www.fryslanfoarazie.web-log.nl. Het telecombedrijf Vodafone heeft voor de actiedag gratis zestig mobiele telefoons beschikbaar gesteld.

voor meer informatie kunt u bellen met:
Otto van der Galiën: 06-14219609
Wietze de Haan: 06-2423056
Hanny Palmen: 0518-412755

De andere leden zijn:
Johannes Kramer, Johans Sieswerda en initiatiefnemer Peter Dijkstra.

---- --