Gemeente Rotterdam

Uitgesproken door burgemeester Opstelten op maandag 3 januari 2005. Het koren staat hoog, het is tijd voor de oogst. Zo begon burgemeester Opstelten zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak.

We hebben als college de afgelopen jaren een stevige basis gelegd. We durfden prioriteiten te stellen en onorthodoxe maatregelen te nemen. Komend jaar zullen de resultaten zichtbaar worden. De burgemeester riep ook op tot eenheid. Rotterdam moet een stad zijn waar alle groepen zich thuis voelen. De binding met de stad is essentieel. Rotterdammers moeten niet langs elkaar heen leven, maar elkaar recht in de ogen kijken. Daarom zijn de debatten over islam en integratie zo belangrijk. De burgemeester riep alle Rotterdammers op hun stem te laten horen, ongeacht herkomst of religie. Wat je gelooft is persoonlijk, wat ons bindt is het geloof in de stad.

Dames en heren,

Allereerst gaan onze gedachten uit naar de vele slachtoffers van de vreselijke natuurramp die zich in Azië heeft voltrokken. De indringende beelden en de hartverscheurende verhalen laten ons niet los. Wij denken aan al diegenen die van het ene op het andere moment alles zijn kwijtgeraakt. Alles wat hen dierbaar was, bovenal hun familie en hun naasten. Ook vele toeristen, onder wie Nederlanders, zijn door het geweld van de tsunami om het leven gekomen. Wij denken aan hen en aan hun nabestaanden.

Het Rotterdamse college heeft samen met de colleges van de andere G4-steden één euro per inwoner gedoneerd. Om zo een weliswaar bescheiden bijdrage te leveren aan hulp en wederopbouw van het getroffen gebied.

Dames en heren,

Het is mij een groot genoegen om u aan het begin van dit nieuwe jaar welkom te heten en u een heel gelukkig en gezond 2005 toe te wensen. Een nieuw jaar ligt voor ons en ik zeg u dit: het koren staat hoog, het wordt tijd voor de oogst!

Er is de afgelopen jaren een stevige basis gelegd voor het behalen van de resultaatsverplichtingen van ons college. We hebben nog ruim een jaar en ik weet zeker dat dat gaat lukken. Trouwens, we zijn al een flink eind op weg.

Op weg naar de stad die we willen zijn.
Een stad waar bewoners en bezoekers zich veilig voelen. Een schone en leefbare stad.
Een stad die zich economisch sterk ontwikkelt en waar je goed kunt wonen, werken, studeren en recreëren.
Een stad waar iedereen meedoet: inburgering, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Dát zijn de sleutelwoorden!

Kortom, een stad als bindend element, waar alle Rotterdammers zich thuis voelen!

Dames en heren,

Die binding met de stad is essentieel, zeker met de moord op Theo van Gogh nog vers in ons geheugen. Op die bewuste dinsdagochtend in november werd duidelijk dat het wereldwijde conflict rond de politieke islam ook in de straten van onze steden is neergedaald. Dat gaf een schok in onze samenleving.

En het heeft ons doordrongen van het belang om gezamenlijk stelling te nemen tegen diegenen die het op onze democratische rechtsstaat hebben gemunt. Zulke groepen pakken we hard aan. Dat is een zaak van overheid en politie, maar zeker ook van burgers. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om scherp en alert te zijn in het voorkomen van terrorisme.

De stad die we willen zijn, daar wonen Rotterdammers die niet langs elkaar heen leven, maar elkaar recht in de ogen kijken en niet generaliseren. Want voor één waanzinnige daad is niet een hele bevolkingsgroep verantwoordelijk.

Juist daarom is het Rotterdamse debat Islam en Integratie van groot belang. Om met elkaar de dialoog aan te gaan. Want we zijn wél die stad met 168 verschillende nationaliteiten, met evenzovele culturen en opvattingen. Daarom roep ik alle Rotterdammers op om in die debatten hun stem te laten horen. Ongeacht herkomst en ongeacht religie. Want wat je gelooft, dat is een zaak voor ieder persoonlijk. Maar wat we met elkaar delen, is het geloof in onze stad. Wij zijn allemaal Rotterdammers.

Dames en heren,

Aan het begin van onze collegeperiode hebben we heel duidelijk gekozen voor een aantal prioriteiten: veiligheid, huisvesting, onderwijs en jeugd, economische ontwikkeling en inburgering. Scherpe keuzes, geheel volgens onze Rotterdamse Aanpak. Ons doel: Rotterdam veiliger maken en de sociale verbondenheid in de stad versterken. De resultaten zijn al zichtbaar. En dit jaar pakken we door. Want 2005 is het jaar van de oogst!

Dat neemt niet weg dat zeker buiten Rotterdam nogal eens achterhaalde ideeën bestaan over onze stad. Helemaal vreemd is dat niet: een imago is vaak hardnekkig en zeker een negatief imago. Maar de kloof tussen dat imago en onze identiteit of laat ik zeggen: de Rotterdamse realiteit is nog te groot. Dat gat willen we dichten.

Daarom zijn we de campagne Rotterdam Durft gestart. Een campagne waarmee we willen laten zien dat Rotterdam een fantastische stad is. Een stad om te wonen. We willen een meer pluriform samengestelde bevolking, en daarom bouwen we ieder jaar 3000 woningen voor de midden- en hogere inkomens. Een stad om te werken: niet alleen in de haven, maar ook in de ICT, de kennisindustrie, de creatieve industrie, de dienstverlening, het bedrijfsleven. Kortom, niet alleen een stad van doen, maar steeds meer ook een stad van denken. Een stad om te recreëren en uit te gaan: de talloze festivals en de vele horecagelegenheden, kunst, cultuur en architectuur. En een stad om te studeren.

Die stad willen we zijn. Die stad zijn we ook. Maar nog niet iedereen weet dat. Vandaar onze campagne. Want Rotterdam Durft! Rotterdammers durven! Ze durven te zeggen wat ze ervan vinden. Van de gang van zaken in hun stad. Rotterdammers hebben een talent voor mopperen, maar tegelijkertijd die enorme trots om Rotterdammer te zijn. Betrokkenheid bij de stad. Evenals ambitie: daadkracht, durf en doen. Het aloude handen uit de mouwen. Ook in 2005. Uitvoeren, daar gaat het om.

Dames en heren,

Dat geldt ook zeker voor het college: werk in uitvoering! Want we zijn ook de stad van Bestuurlijke Durf. Het durven stellen van prioriteiten, het durven aangaan van resultaatsverplichtingen. Het durven benoemen van problemen. En het durven nemen van onorthodoxe maatregelen.

Het collegeprogramma is in uitvoering. We liggen op schema. En ik zei het al: het is tijd om te oogsten.

Op het gebied van veiligheid. We gaan door met ons zichtbare optreden op straat, met een repressieve aanpak, met het sluiten van overlastgevende panden en met ons beleid van zero-tolerance. Maar ook preventie: het gaat om een integraal veiligheidsbeleid. En we zien dat het werkt. Kijk naar onze jaarlijkse Veiligheidsindex; kijk naar de jaarcijfers van ons politiekorps. Rotterdam wordt veiliger!

Onze tweede prioriteit: Huisvesting. We gaan door met bouwen. Ik zei het al: 3000 woningen per jaar voor de midden- en hogere inkomens, met als doel het behouden en aantrekken van talent en economisch kapitaal en het bevorderen van een meer evenwichtig samengestelde bevolking.

Dat geldt ook voor onze acties op het gebied van Onderwijs en Jeugd. Bijvoorbeeld onze plannen voor dubbele wachtlijsten op scholen. Ook daarvan zeggen we: het is onorthodox, maar we doen het. Waarom? Om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en segregatie in het onderwijs tegen te gaan.

Inburgering, ook essentieel! Want waarom ben je in Rotterdam komen wonen? Wat verwacht je van deze stad? En wat is jouw bijdrage? We willen niet langs elkaar leven, maar mét elkaar.

En tot slot onze inzet op het gebied van economische ontwikkeling. Nieuwe bedrijventerreinen, de aanleg van de Tweede Maasvlakte, de bereikbaarheid van de stad, veilig ondernemen. Cruciaal voor een economisch sterk Rotterdam. Wat dat betreft zijn de resultaten in de haven veelzeggend. Opnieuw recordcijfers en een ongekende groei. Havencijfers om trots op te zijn!

Dames en heren,

2005 ligt vóór ons. Dit jaar gaat het meer dan ooit om de zichtbaarheid van de resultaten van al onze actieprogrammas, van onze maatregelen en instrumenten. Zichtbaar én merkbaar voor de bewoners van Rotterdam. Want uiteindelijk gaat het om die betrouwbare overheid die we willen zijn. Gewoon doen wat we hebben afgesproken!

We zijn er nog niet, maar we zijn wél goed op weg. Op weg naar een stad met binding. Daarbij doe ik ook een beroep op u! Velen van u zetten zich in voor onze stad. Velen van u zijn actief in verenigingen, organiseren activiteiten voor jongeren en ouderen, spreken de gemeente aan, komen met suggesties voor een veiliger wijk. Ik bedoel dus u, de actieve bewoners, die hart hebben voor de stad. Ik roep u op daar mee door te gaan. Wees kritisch op wat er gebeurt in uw buurt. En blijf u inzetten voor de stad!

Die inzet is nodig. Van élke Rotterdammer. Samen gaan we dit oogstjaar in. Vol optimisme en vol energie. Wetend dat we de oogst moeten binnenhalen. Het jaar 2005 ligt vóór ons. Laten we er wat moois van maken. Zodat we aan het eind kunnen zeggen: híer hebben we het voor gedaan. Voor deze stad. Voor Rotterdam en voor alle Rotterdammers!

Bron: Concerncommunicatie Bestuursdienst, 04-01-2005