PERSBERICHT - 2005-01-05

Zwaar getroffen Indonesië kan juist nu toerisme niet missen

China weer populair bij Nederlandse toerist

Azië en dan vooral China zijn weer populair bij de Nederlandse toerist. Werd 2003 een somber jaar vanwege de SARS-epidemie, vorig jaar hebben weer veel bezoekers het vliegtuig genomen voor een rondreis door China of een stedentrip naar Peking of Sjanghai.

De bekende reisorganisatie VNC, voorheen de Vereniging Nederland China, boekte ruim 4500 complete reizen naar Azië, waarvan 3500 naar China. Japan werd 350 maal verkocht. De andere reizen gingen naar Taiwan, Hong Kong en andere bestemmingen in Zuid-Oost-Azië.

De bekende reisorganisatie VNC, voorheen de Vereniging Nederland China, boekte vorig jaar ruim 4500 complete reizen naar Azië, waarvan 3500 naar China. Japan werd 350 maal verkocht. De andere reizen gingen naar Taiwan, Hong Kong en andere bestemmingen in Zuid-Oost-Azië.

Ten opzichte van 2003, toen SARS in alle hevigheid heerste, boekte China al 333 procent meer Nederlanders. Sri Lanka, met de glooiende hellingen, steeg 190 procent. VNC-woordvoerster Mirjam Gelinck vindt het echter realistischer om de cijfers te vergelijken met die van 2002, toen ook al sprake was van stevige groei. Ten opzichte van dat jaar bleven de groepsreizen gelijk, maar werden wel meer individuele reizen geboekt. Bij deze reizen op maat wordt al zoveel mogelijk vantevoren, vanuit Nederland, geregeld. Ter plekke is bijna niet te doen. Mede vanwege taalproblemen gaat daar veel te veel tijd en energie in zitten.

Japan
Ook de vakantiereis naar Japan loopt beter dan ooit. Het land heeft het imago duur te zijn, maar goed georganiseerd is het een betaalbare bestemming. VNC biedt onder andere reizen aan van 24 dagen voor 2.695-, : Individueel reizen kan moeilijk zijn in Japan. Er zijn restaurants waar je goedkoop kunt eten, maar waar je voor een plaats aan een tafeltje een toeslag van 100 dollar moet betalen. En in een groentezaak kan een ananas best wel eens 50 dollar kosten.

Taiwan
Taiwan is een vakantieland in het Verre Oosten dat erg veel aan promotie doet. Voor de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur is een speciaal programma opgezet. Nog teveel heeft het toerisme geleund op zakenmensen die de reis hooguit een paar dagen verlengden. We willen in 2008 een dubbel aantal gasten uit Nederland hebben, zegt directeur voorlichting G.L. Chung van het Taiwanese consulaat in Den Haag. Het aantal toeristen loopt dit jaar richting 12.000.

Volgens de heer Chung is zijn gastvrije land de moeite waard als vakantieland. Er zijn bergen, die ongeveer tweederde van het land beslaan, en veel wandel- en vooral scootermogelijkheden. Het land is even groot als Nederland maar is met 21 miljoen inwoners beduidend dichter bevolkt. Taipei, de hoofdstad, heeft veel cultureels te bieden.

Indonesië
Indonesië, ook wel de Gordel van Smaragd genoemd, bestaat uit bijna 18.000 eilanden die ieder uniek zijn. Het land is zwaar getroffen door de gevolgen van de vloedgolf, die vooral in het noorden van Sumatra, het grootste eiland, grote schade en menselijk leed heeft veroorzaakt. Sumatra kent, naast de getroffen gebieden van Atjeh ook uitgestrekte rubber- en tabaksplantages, het fantastische Tobameer, indrukwekende vulkanische bergketens en grote stukken ongerept oerwoud waar nog olifanten, tijgers en orang-oetangs zijn. Het toerisme naar deze gebieden zal spoedig weer op gang komen, zo is de verwachting en Indonesië én haar bewoners zijn daarmee gebaat, omdat ze die inkomstenbron juist onder deze moeilijke omstandigheden niet kunnen missen.

Java is natuurlijk het eiland waar de hoofdstad Jakarta ligt, maar wie meer wil zien dan de moderne stad met wolkenkrabbers kan uitstapjes maken naar Bogor bekend van de mooiste natuurpracht ter wereld of kan proeven aan de eeuwenoude cultuur bij het tempelcomplex van de Borobudur. Voor de ware liefhebber van zon, strand en uitzichten over zee is Bali een waar genoegen. Unieke locaties zijn er volop, zoals de in zee gebouwde en ongeschonden gebleven tempel Tanah Lot, het befaamde apenbos.

Deva Travel is een van de Indonesische touroperators in Nederland die vakanties naar de vele bestemmingen kan verzorgen. Iedereen die een reis op maat zoekt kan bij Deva Travel zonder moeite voor een advies of boeking terecht. Selamat datang, oftewel hartelijk welkom in Indonesië in Hal 1.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 12 tot en met zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 14 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (0,45 per minuut).

Noot voor de redactie (