Provincie Overijssel

Beleid Rood voor Rood met gesloten beurs aangepast

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben ruim 30 reacties binnengekregen op het voorgenomen nieuwe beleid voor oude agrarische bedrijfsgebouwen, de zogenaamde Rood voor Rood-regeling. Doel van de regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijke gebied. "De reacties waren overwegend positief", aldus gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied en Water in Overijssel.

"Gemeenten willen in principe de uitvoering van de regeling voor hun rekening nemen. Voordeel daarvan is dat niet voor elk individueel geval toestemming van de provincie nodig is. Zo houden we de vaart erin." Op een enkel onderdeel willen Gedeputeerde Staten echter aan Provinciale Staten voorstellen de plannen aan te passen. Uit een aantal reacties sprak namelijk de wens om de regeling 'financieel aantrekkelijker' te maken.

Bij de Rood voor Rood-regeling worden onder voorwaarden één of meer bouwkavels voor een woning toegekend als een landschapsontsierend agrarisch bedrijfsgebouw gesloopt wordt. De deelnemer aan de regeling moet uit de getaxeerde waarde van die bouwkavel het slopen van de bedrijfsgebouwen en de bijdrage voor de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit (bijvoorbeeld inpassing in het landschap en realisatie van nieuw groen) bekostigen. Nieuw is dat de deelnemer 30% van de economische restwaarde van de bedrijfsgebouwen (de zogenaamde gecorrigeerde vervangingswaarde) mag behouden. Door deze toevoeging wordt de Rood voor Rood-regeling aantrekkelijker. Eerder was bepaald dat alle opbrengsten gebruikt moesten worden voor sloopkosten en voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied.

Toekenning van een bouwkavel kan zowel ter plekke als in/bij de kern of buurtschap plaatsvinden. Gemeenten gaan dit nader aangeven. Daarnaast kan de opbrengst van een bouwkavel voor een woning in bepaalde gevallen ook gebruikt worden voor bedrijfsverplaatsingen. Karakteristieke en cultuurhistorische waardevolle bebouwing mag niet gesloopt worden. Via www.prv-overijssel.nl is de Rood voor Rood-regeling en het beleid rond Vrijkomende Agrarische Bedrijfsbebouwing na te lezen.

Proefgemeenten

Om de kwaliteit van het landschap en de sociaal-economische vitaliteit in het landelijk gebied te verbeteren, moet op een innovatieve en flexibele manier met vrijkomende agrarische gebouwen omgesprongen worden. Drie 'proefgemeenten', namelijk Hof van Twente, Wierden en Zwolle, zullen de komende maanden daarom onderzoeken hoe in hun gemeente wordt omgegaan met vrijkomende agrarische bebouwing en of de huidige beleidsruimte voor het uitvoeren van projecten met bedrijfsgebouwen voldoet. De uitkomsten van het onderzoek resulteren in een gemeentelijk beleidskader en kunnen uiteindelijk ook leiden tot aanpassing van het Streekplan.

Reactienota

Iedereen die een reactie op het ontwerpplan voor de Rood voor Rood-regeling heeft ingediend, ontvangt de Reactienota en kan zijn of haar bedenking op 2 februari aanstaande mondeling toelichten tijdens een bijeenkomst van de Statencommissie Ruimte en Groen. Provinciale Staten beoordelen de plannen op 16 maart aanstaande. Evaluatie van het beleid zal naar verwachting in 2008 plaatsvinden.

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel