Ingezonden persbericht


SMVP publicatie 'Economische belangen: barrières voor bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit?'

Veiligheid is de achterliggende jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste maatschappelijke probleemvelden. Burgers accepteren steeds minder onveiligheid en risico's. Dat heeft betrekking op allerlei soorten onveiligheid: bijvoorbeeld rampen, ziekten of criminaliteit. Burgers verwachten van de overheid dat zij zorg draagt voor veiligheid en risico's zoveel mogelijk uitbant. Dit kan leiden tot moeilijk oplosbare dilemma's. Het probleem is namelijk dat veiligheid niet altijd parallel loopt aan, en soms zelfs haaks staat op, andere belangrijk geachte maatschappelijke doelstellingen. Zo kan een te strikte nadruk op veiligheid bijvoorbeeld economische belangen in de weg staan, vrijheden van burgers aantasten en onbelemmerd vervoer van personen en goederen bemoeilijken. In dit onderzoek is nagegaan in hoeverre economische belangen de aanpak van (georganiseerde) criminaliteit in de weg staan.

In het rapport komen overheids- en bedrijfssectoren (o.a. Schiphol en Rotterdamse Haven) aan de orde waar de georganiseerde criminaliteit bij uitstek profiteert van door de overheid en het bedrijfsleven geboden kansen, zoals slordige wetgeving, nonchalance van organisaties en onduidelijke administratieve of bestuurlijke regels. Bovendien komen factoren aan de orde die opsporing van dit type criminaliteit bemoeilijken. Het rapport behandelt ook maatregelen om misbruik van legale mogelijkheden tegen te gaan, maatregelen om misbruik van bedrijven, overheden en personen in kwetsbare functies te voorkomen en maatregelen ter ondersteuning van de opsporing.

De publicatie Economische belangen: barrières voor preventie en bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit?, Olga Zoomer, Shirley Nieuwkamp en Roy Johannink is te verkrijgen bij het bureau van de stichting. De kosten bedragen ¤ 11,50 (exclusief 6 % BTW en verzendkosten).

Mocht u overigens geen informatie meer van de SMVP per e-mail wensen te ontvangen, dan wordt u verzocht deze e-mail te retourneren, zodat wij uw naam en adres uit ons e-mailbestand kunnen verwijderen.

Met vriendelijke groet,

namens Lodewijk Gunther Moor,

Roy Johannink

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie

Postbus 239

3300 AE Dordrecht

Tel. 078-6144362

Fax 078-6313580

E-mail: smvp@smvp.nl

Website: www.smvp.nl