Wageningen Universiteit

Persbericht

6 januari 2005, nr. 001

Winterseminars over paarden

Wageningen UR versterkt Nederlandse paardensector met kennisnetwerk

In januari 2005 start Wageningen Universiteit en Researchcentrum met een viertal seminars over paarden en de paardensector in Nederland. In de serie, die is bedoeld voor mensen die zakelijk of privé aan de paardensector verbonden zijn, komen de nieuwste ontwikkelingen in fokkerij, voeding, gezondheid en gedrag van paarden aan bod. De kennisoverdracht moet leiden tot de vorming van het kennisnetwerk voor de paardensector Equine Delta.

De paardensector is met een economische waarde van ca. een miljard euro en werkgelegenheid voor twaalfduizend personen een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. De sector loopt dwars door een aantal traditionele productiekolommen, zoals de agrarische sector en de sport
-en recreatiesector heen. Daarbij is zij een belangrijke speler in de uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening.

Voor een verdere ontwikkeling van deze sector in Nederland moet duidelijk worden welke behoeften aan kennis er zijn. Een goed kennisnetwerk kan de kennisontwikkeling en kennisverspreiding ondersteunen. In de paardenwinterseminars dragen hoogleraren bij naast docenten en onderzoekers van de diverse kennisinstellingen van Wageningen UR, maar ook andere onderzoeks- en onderwijsinstituten. Daarnaast zullen vanuit het bedrijfsleven en de paardensector zelf inleidingen worden verzorgd. Op die manier hopen de initiatiefnemers nieuwe mogelijkheden voor samenwerking te creëren.

Het paardenwinterseminar bestaat uit vier avonden met de verschillende themas.

18 januari Fokkerij
Inteelt: Hoe ver kun je gaan? De invloed van erfelijkheid op gedrag en gebreken.


1 februari Gezondheid
Komen de aandoeningen eczeem, hoefbevangenheid (ontstekingen door afwijkende bloedtoevoer naar de hoef), hoefkatrolontsteking en osteochondrose inderdaad meer voor of is dat een mythe?


22 februari Voeding
Hoe vaak, hoeveel en met welk voer voer je? Wat zijn de gevolgen van overvoeding: hoe laat je dikke paarden weer in conditie komen? Voeding in relatie tot prestatie: welk voerschema geldt er bij endurance rijden (tientallen kilometers intensief rijden)?


8 maart Paardenhouderij/huisvesting
Hoe verhouden de paarden zich sociaal tot elkaar in de wei? Hoe moet je de groepen samenstellen? Waaraan moet een stal voldoen om paardvriendelijk te zijn?

Informatie over aanmelding, kosten en locatie is te vinden op http://www.dierwetenschappen.nl/equinedelta