Gemeente Westerveld

6-1-2005
Onderzoek nieuwbouwlocaties in Uffelte
Het college van Westerveld wil zich in 2005 inzetten voor het realiseren van een woningbouwlocatie op de hoek Zuidstraat/Lindenlaan in Uffelte. Dit heeft het college besloten op basis van de uitkomst van het locatieonderzoek. Gelijktijdig wordt een nieuw bestemmingsplan voor het gehele dorp opgesteld. Beide activiteiten vinden plaats in het kader van de structuurschets Uffelte.

Mogelijke bouwlocaties
In het voorjaar van 2004 heeft de gemeenteraad bepaald welke locaties voor een nader onderzoek in aanmerking kwamen. Het huidige korfbalterrein viel toen als bouwlocatie af, omdat er voor deze locatie geen draagvlak bij de bevolking bleek te zijn.

De haalbaarheid van de resterende locaties lag volgens het eerder opgestelde âInventarisatierapport structuurschets Uffelteâ een stuk moeilijker, onder andere in verband met geluidhinder van het wegverkeer.

Locatieonderzoek
Het locatieonderzoek richtte zich voornamelijk op locaties langs de Rijksweg. Uit het nader onderzoek is gebleken dat voor een paar locaties de geluidsproblematiek opgelost kan worden.

De keuze van het college voor de locatie op de hoek Zuidstraat/Lindenlaan heeft niet alleen te maken met de mogelijkheden voor woningbouw die het terrein biedt, maar ook met de uitkomst van de gesprekken die met de eigenaren van de verschillende locaties zijn gevoerd.

Een belangrijk aspect hierbij is dat de gemeente wenst te bepalen voor welke doelgroepen bouwmogelijkheden worden geboden. Dit betekent dat de eigenaar bereid moet zijn om de grond aan de gemeente beschikbaar te stellen of eventueel een exploitatieovereenkomst aan te gaan. De kosten van het geschikt maken van het terrein voor bebouwing hebben eveneens een belangrijke rol gespeeld bij de keuze.

De locatie biedt plaats voor de bouw van 12 woningen. In verband met afspraken met grondeigenaren zijn 9 bouwkavels door de gemeente uit te geven.

Rapport locatieonderzoek
De resultaten van het locatieonderzoek zijn vastgelegd in een rapport dat aan de raadscommissie is voorgelegd. Die zal zich op 11 januari 2005 over het rapport uitspreken. Als de commissie zich hierin kan vinden, wordt begonnen met de voorbereiding van de planologische procedure en vinden ook vervolggesprekken met de eigenaren van de gekozen locatie plaats. Zo mogelijk zal voor de bouwlocatie een versnelde procedure worden gevolgd.

Inspraakprocedure volgt in de loop van 2005
Er is in deze fase van de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan nog geen inspraak mogelijk. Het rapport is wel openbaar en kan op het gemeentehuis worden ingezien.
Zodra het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan is opgesteld wordt gelegenheid gegeven om inspraakreacties kenbaar te maken.

Meer weten? Bel met Jans kamping, tel. 0521-349422.