Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rijswijk, 6 januari 2005

Centrumgebied met wonen, cultuur en leisure

Gemeente Rijswijk en AM tekenen overeenkomst voor stadhuislocatie

De gemeente Rijswijk en AM Wonen hebben een overeenkomst getekend voor de herontwikkeling van de stadhuislocatie. AM (voorheen Amstelland MDC) realiseert op deze centrumlocatie 207 appartementen in twee torens van respectievelijk 110 en 75 meter. Door de toevoeging van functies voor cultuur en leisure ontstaat in Rijswijk een herkenbaar en levendig woon- en verblijfsgebied. In het plan zijn tevens 370 ondergrondse parkeerplaatsen opgenomen. Het investeringsvolume bedraagt 80 miljoen.

In juni 2004 koos de gemeenteraad na een competitie tussen meerdere ontwikkelaars voor AM als partner. Ook de inwoners van Rijswijk spraken zich in een enquête uit voor het plan van AM. Door de recente verhuizing naar een nieuw kantoor is het oude stadhuis van de gemeente Rijswijk aan de Generaal Spoorlaan leeg komen te staan. De parkachtige centrumligging nabij het landgoed Rijswijkse Bos biedt uitstekende ontwikkelingskansen. In nauwe samenwerking met de gemeente heeft AM haar visie de afgelopen maanden verder uitgewerkt. In december 2004 heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpassingen in het plan. Die betreffen met name de stedenbouwkundige opzet, de komst van een filmhuis en de grondkosten.

Historie van de locatie
In het plan van AM, dat in samenwerking met het eigen ontwerpbureau T+T Design en architectenbureau Van Heerden & Partners uit Den Haag tot stand is gekomen, is nadrukkelijk naar de historie van de locatie gekeken. Met de beide woontorens wil AM de historische barokke spiegelas in ere herstellen. In de uitwerking van de stedenbouwkundige visie zijn de zichtlijnen versterkt waardoor het landgoed Rijswijkse

Bos voor omwonenden beter zichtbaar blijft. De gemeente en AM zijn eveneens overeengekomen gezamenlijk te investeren in de herontwikkeling van het landgoed. Beide partijen investeren 300.000. Zowel de gemeente als AM ziet deze ontwikkeling als een belangrijke kwaliteitsimpuls voor de omgeving.

Profiel AM
AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. AM Wonen is in Nederland vanuit regionale vestigingen actief als (gebieds-) ontwikkelaar op uitbreidings- en functieveranderingslocaties en in stedelijke herstructureringsgebieden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht