Het Nederlandse Rode Kruis

06 januari 2005
Slaapmatten, dekens en zeep voor de mensen in Ahungalla (Sri Lanka)

Aïcha Lubbinge, persvoorlichter van het Rode Kruis, is sinds de zeebeving actief in het rampgebied in Sri Lanka. Op woensdag 5 januari was ze bij een distributie van hulpgoederen in het dorpje Ahungalla.

Internationaal netwerk

Dakloze vrouwen wachten in de rij op hulp

Aïcha vertelt: Het Rode Kruis beschikt als internationale organisatie over een netwerk van nationale en plaatselijke Rode Kruis-afdelingen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft onder andere noodhulpgoederen gestuurd aan Rode Kruis-afdeling Bentota (Sri Lanka) Lokale Rode Kruis-vrijwilligers zorgen ervoor dat de hulp bij de juiste personen terechtkomt.

De afdeling distribueert dekens, matten, zeep, tandpasta, slippers, kleding, waterkannen en muggengif. In het gebied rond Bentota zijn ongeveer 20.000 mensen dakloos geraakt door de ramp. Ze worden opgevangen door familie en in opvangkampen. Het Nederlandse Rode Kruis stuurde op drie januari 1000 dekens, 1000 slaapmatten en 50 dozen zeep (7000 stuks) naar de afdeling.

Dolblij om te helpen
De distributie vond plaats in Ahungalla, een plaatsje boven Ambalagoda. De leider is de heer Upari. Hij vertelt: Onze vrijwilligers zijn dolblij dat ze kunnen helpen. De vrouwen van gezinnen die dakloos zijn wachten in de rij. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben samen met de autoriteiten lijsten van personen samengesteld die in aanmerking komen voor noodhulp en delen de goederen uit. Ik heb met een aantal vrouwen in de rij gesproken. Dit is wat ze vertelden.

Dit is mevrouw Agobemulle. Ze heeft een man en vier kinderen. Allen hebben de ramp overleefd, maar haar huis en de werkplaats van haar zoon is compleet vernietigd. Ze is radeloos want nu hebben ze geen inkomen. Haar grootste zorg is hoe ze weer een huis, meubels, gereedschap en dergelijke kan krijgen.

Mevrouw Rajakaruna. Haar broer is bij de ramp overleden. Vrienden van haar hebben onderdak gegeven. Op de foto staat zij links, naast haar staat mw. W. Tjampika de Soisa. Beide vrouwen liepen samen op de hoofdweg, Totowath road, toen het water kwam. Ze konden ervoor wegrennen.

Dit is mevrouw Premawathi. Ze heeft drie kinderen. Ze verblijft in een tempel in de buurt. Ze heeft niets meer, geen huis, geen kleren, geen meubels.

Mevrouw Ihalage Nandawathi met haar kleindochter. Ze woont met haar man, zoon, schoondochter en kleinkind. Ze verblijven bij de resten van hun huis. Ze proberen hun huis weer op te bouwen."

Er werken op dit moment vijf mensen voor het Nederlandse Rode Kruis in Sri Lanka. Ze distribueren onder andere hulpgoederen in twee districten: Galle en Hambantota. De goederen worden lokaal ingekocht en toegestuurd naar de lokale Rode Kruis-afdelingen. Daar worden ze direct uitgedeeld door Rode Kruis-vrijwilligers.

Meer informatie:

* Website van de Samenwerkende Hulporganisaties
* Overzicht hulpverlening Rode Kruis

* Mensen van over de hele wereld die op zoek zijn naar familie en vrienden kunnen op de website van het internationale Rode Kruis terecht. Hier kunnen ze informatie opvragen over mensen uit het gebied of een vermist familielid registreren. familylinks.icrc.org
* Website van het Internationale Comité van het Rode Kruis
* Website van de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen

* Wilt u kleding of goederen geven of afreizen naar het rampgebied? Lees eerst dit!

* Bedrijven die hulp willen aanbieden kunnen contact opnemen met Wolfgang Keller van het Nederlandse Rode Kruis, e-mail wkeller@redcross.nl, 070-4455850, 06-53258624