PERSBERICHT - 2005-01-06

Meer Nederlanders naar Veluwe dan naar Spanje en Griekenland

Veluwe bedreigt positie Noordzeebadplaatsen

In 2004 is voor het derde jaar op rij het aantal vakanties op de Veluwe gegroeid. Tot en met het derde kwartaal 2004 zijn ruim twee miljoen honderdveertigduizend vakanties van Nederlanders doorgebracht op de Veluwe. Hiermee bekleedt de Veluwe een tweede plaats op de ranglijst van binnenlandse toeristengebieden.

Op de eerste plaats staan de gezamenlijke Noordzeebadplaatsen met twee miljoen tweehonderdzestigduizend vakanties. Deze cijfers zijn afkomstig uit het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), dat rapporteert over de periode 1 oktober 2003 t/m 30 september. De cijfers voor de herfstvakantie, waar de Veluwe traditioneel sterk in scoort, zijn nog niet meegenomen in de CVO-cijfers.

Het CVO is een toeristisch onderzoek van het NIPO, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT).

Veluwe klimt als enige regio voor derde jaar op rij Waar de Noordzeebadplaatsen afgelopen jaar bijna tweehonderdduizend vakanties verloren, behaalde de Veluwe voor het derde jaar op rij een stijging in vakanties. Slechts drie gebieden in Nederland slaagden er afgelopen jaar in om een groei in het aantal vakanties te realiseren. Naast de Veluwe waren dit Brabant en Limburg. Het marktaandeel van de Veluwe bedraagt 12 procent en hiermee heeft de Veluwe nog maar één procent achterstand op de Noordzeekust. Het betekent ook, dat in 2004 meer Nederlanders hun vakanties op de Veluwe doorbrachten dan in heel Spanje en Griekenland samen.

Oorzaken groei
Het Veluws Bureau voor Toerisme, verantwoordelijk voor de promotie van de Veluwe, geeft aan dat de structurele groei veroorzaakt wordt door meerdere factoren. Naast de effectieve promotiecampagnes speelt een rol dat de Veluwe een 4-seizoenen-product heeft, waardoor ook bij het mindere weer van afgelopen zomer veel mensen iets van hun gading vinden op de Veluwe.

Ook de trend dat Nederlanders afgelopen jaar vaker op vakantie zijn gegaan, speelt de Veluwe in de kaart omdat de regio zich zowel profileert als bestemming voor hoofdvakanties als voor nevenvakanties. Hierdoor heeft de Veluwe niet te lijden gehad van het feit dat in totaal minder Nederlanders op vakantie zijn gegaan in eigen land. De bosrijke Veluwe profiteert eveneens van de toenemende belangstelling voor duurzaam toerisme. Tot slot is de Veluwe in vergelijking met de Noordzeekust en de Randstad een relatief goedkope vakantiebestemming wat in tijden van recessie gunstig is voor het toerisme naar de Veluwe.