Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nederlandse wetenschappers op weg naar Zuidelijke Oceaan

6 januari 2005

Wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel varen zeven weken mee met een wetenschappelijke expeditie naar de Zuidelijke Oceaan. Ze bestuderen daar het effect van ijzer- en siliciumverrijking op algen. Het is de eerste keer dat wetenschappers de natuurlijke ijzerverrijking in de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica onderzoeken. De onderzoekers zijn te volgen via hun weblog via www.nwo.nl/weblog.

Vijf onderzoekers van het NIOZ varen in januari en februari mee aan boord van het Franse onderzoeksschip 'Marion Dufresne' naar de Kerguelen, een eilandengroep in de Zuidelijke Oceaan. De expeditie maakt deel uit van het KEOPS-project (KErguelen: compared study of Ocean and Plateau in Surface water). De wetenschappers onderzoeken het effect van de voedingsstoffen ijzer en silicium op de groei en mortaliteit van algen in de oceaan.

Algen zijn microscopisch kleine, ééncellige plantjes. Ze vormen niet alleen de basis van de voedselketen in zee, maar zijn ook essentieel voor de beheersing van het broeikaseffect, omdat ze met behulp van zonlicht kooldioxide opnemen. Pas sinds enkele jaren beseffen onderzoekers dat algen in de oceaan evenveel kooldioxide (CO ) uit de atmosfeer verwijderen als alle bomen en planten op het land. Onderzoekers denken daarom dat stimulering van algengroei in de oceanen de opwarming van de aarde kan afremmen.

Skeletje
IJzer en silicium zijn essentiële voedingsstoffen voor algen. In de Zuidelijke Oceaan hebben algen echter vaak een tekort aan ijzer. Door het ijzergebrek groeien de algen minder goed. Het element silicium is vooral een belangrijke voedingsstof voor de zogenaamde kiezelalgen (diatomeeën). De algen gebruiken het silicium voor het maken van een extern 'skeletje'. Het zijn juist deze kiezelalgen die snel beginnen te groeien bijverhoogdeconcentratiesijzerinhetzeewater.Zo onstaat een 'algenbloei'. De onderzoekers willen achterhalen hoe verhoogde concentraties ijzer, afkomstig van de Kerguelen-eilanden, de groei van algern kunnen stimuleren en zodoende het broeikaseffect kunnen verminderen.

De Kerguelen behoren tot de peri-antarctische eilanden. Dit zijn veelal vulkanische eilandjes die Antartica omringen. Het zeegebied rond de eilandengroep is erg afgelegen. Het KEOPS-project biedt een unieke gelegenheid om de ijzer- en siliciumconcentratie te meten en de effecten daarvan op de algenbloei te bestuderen onder natuurlijke omstandigheden.

Weblog
Tijdens de expeditie bevinden de wetenschappers zich op één van de meest afgelegen en onstuimige plekken ter aarde. Via e-mail is regelmatig contact met de buitenwereld mogelijk. Volg de onderzoekers via hun weblog via www.nwo.nl/weblog. Achtergrondinformatie over de expeditie is te vinden op de website www.nioz.nl/keops.

De expeditie wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van het Nederlands AntArctisch Programma. De deelnemers vertrekken op 8 januari vanuit Nederland naar La Réunion en keren op 23 februari weer terug in Nederland.

............................

Nadere informatie:

* dr. Jan Boon (NIOZ)

* t: +31 (0)222 369 466, boon@nioz.nl

* zie ook www.nioz.nl/keops