Groen!

Persdienst Ron Hermans Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47 e-mail pers@groen.be

P E R S C O N F E R E N T I E donderdag 6 januari 2005

Sprekers:
* Vera Dua, voorzitter Groen!

* Bart Staes, Europees parlementslid Groen!
* Tinne Van der Straeten, coördinator Groene Academie

Congres: keuzes voor de toekomst

Met het project Keuzes voor de toekomst wil Groen! resoluut vooruit kijken en het debat over een toekomstgerichte progressieve politiek op de sporen zetten. Groene politiek wil de toekomst vrijwaren. Dat is onze overtuiging en onze ambitie. Dat is wat ons als groene partij altijd heeft gedreven, en dat is wat wij delen met zoveel groene partijen over de hele wereld.

Groene politiek is politiek van de hoop. Veel mensen voelen zich onzeker over de toekomst. Zullen de toenemende milieuproblemen ons leven verder bedreigen? Zal er nog voldoende en aangepaste sociale bescherming zijn? Zal onze maatschappij een vreedzame samenleving blijven? Kan de om zich heen grijpende globalisering op het goede spoor gezet worden? Het zijn maar enkele vragen die een plaats bovenaan de politieke agenda verdienen.

Wij zijn ervan overtuigd dat meer van hetzelfde niet de beste garantie is op betere toekomstkansen voor onze kinderen en kleinkinderen. Het is nodig dat we met onze maatschappij andere wegen inslaan. Er zijn immers wel degelijk antwoorden op de terechte vragen die veel mensen zich stellen over hun toekomst. Met onze Keuzes voor de toekomst willen we die antwoorden verkennen. We kunnen dat echter niet alleen. Daarom doen we hierbij een oproep om met ons mee te denken. Om samen met ons de keuzes te verkennen die we hebben voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Groene politiek is immers van iedereen.

Met het project Keuzes voor de toekomst willen we verder bouwen op de ideeën en voorstellen die in de loop van de voorbije tientallen jaren binnen de groene beweging zijn ontwikkeld. Het groene denken is immers actueler dan ooit.

Groen! staat voor drie sterke waarden. Groene politiek gaat over lange termijn. We willen niet enkel kiezen voor wat op korte termijn haalbaar is, maar ook volop kijken naar de gevolgen voor onze kinderen en kleinkinderen van wat we vandaag beslissen. Groene politiek houdt rekening met de grenzen van mensen en van onze planeet. We willen een economie die meer op mensenmaat draait en die ervoor zorgt dat wie na ons komt ook nog zuivere lucht heeft. Groene politiek gaat ten slotte over solidariteit. We leggen ons niet neer bij armoede en onrecht, hier en elders.

Met dit project willen we vanuit deze drie waarden rond een aantal themas nieuwe lijnen uitzetten. We maken dus geen volledig nieuw programma. De voorstellen die we in de loop van de voorbije jaren uitwerkten, b.v. over migratie, eerlijke wereldhandel, natuurbeleid, levende democratie, internationale veiligheid, sterke publieke diensten, blijven gelden. We hebben er nu voor gekozen enkele themas verder uit te werken.
* Ecologische grenzen als uitdaging voor de economie
* Anders werken: kiezen voor meer vrijheid en betere zorg
* Samenleven in verschil: kiezen voor mekaar
* Ecologische rechtvaardigheid in een kwetsbare wereld.

Rond deze vier themas hebben we telkens een standpunt uitgewerkt, en zijn er uitgebreidere voorstellen opgemaakt. Daarover willen we in discussie gaan. Onze website zal het kruispunt worden van die discussie. Keuzes voor de toekomst is immers een oefening in ideeënvorming. Tijdens een congres in februari 2005 leggen we alle voorstellen samen.

Groen is een onmisbare kleur in het politieke landschap. Groene politiek wil steeds de lange termijn in het oog houden, wil rekening houden met de grenzen van mens en milieu en wil meer solidariteit met wie nu leeft en in de toekomst. Het is dan ook tijd voor Keuzes voor de toekomst.

Vera Dua
---

Congresthema 1:

ECOLOGISCHE GRENZEN ALS UITDAGING VOOR DE ECONOMIE

De economie is een belangrijke motor van een samenleving. De manier waarop de economische processen (al dan niet) gestuurd worden, is bepalend voor de richting waarin een samenleving evolueert. Economie staat ten dienste van mens en samenleving. Het zijn mens en samenleving die de economie moeten sturen en niet omgekeerd.

Voor de groenen is het erkennen van ecologische grenzen essentieel: enkel zo kan de toekomst veilig gesteld worden. Grenzen aan de groei van de economie zijn geen bedreiging, maar een opportuniteit om nieuwe wegen in te slaan. Zo kunnen we ervoor zorgen dat Vlaanderen koploper wordt in Europa en de wereld als het gaat om duurzame economie en technologische vernieuwing. Dit is geen bedreiging voor de economie, integendeel. Ze betekenen juist een enorm potentieel aan nieuwe jobs en innovatie; op voorwaarde dat men de juiste keuzes maakt.

Het energievraagstuk is daarbij cruciaal: het loskomen van de huidige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is de grootste uitdaging van deze eeuw. Dit betekent een radicale keuze voor minder energieverbruik en voor meer hernieuwbare energie. Dit kan op Europees niveau 2,2 miljoen nieuwe jobs opleveren in de sector van de hernieuwbare energie en de energie-innovatie.

De individuele burger stimuleren tot minder energieverbruik is een must. Onze woningen behoren immers nog steeds tot de slechtst geïsoleerde van Europa. De overheid kan energiebesparing stimuleren via een Kyoto-premie.

Op het vlak van transport heeft Vlaanderen de grens bereikt. De verdere uitbouw van onze regio als logistiek centrum voor wegtransport en als transitland is ecologisch, economisch en ruimtelijk een slechte optie. Straks staan we allemaal samen stil in één grote file! Investeren in het produceren van goederen en diensten, kiezen voor lokale distributie en radicaal overschakelen naar andere transportmodi (spoor, binnenvaart) bieden hier een alternatief .

Tenslotte willen we in de toekomst vooral investeren in onze lokale economie: de KMOs als blijvende ruggengraat voor onze economie. KMOs creëren werkgelegenheid en hoppen niet van het ene land naar het andere om financieel het onderste uit de kan te halen.

Voor geïmporteerde producten gelden de normen van eerlijke handel (fair trade).

Congresthema 2:

ANDERS WERKEN: KIEZEN VOOR MEER VRIJHEID EN BETERE ZORG

In vele gezinnen werken beide partners. Maar de jobs zijn wel minder zeker en meer flexibel, terwijl het arbeidstempo en de werkdruk steeds hoger liggen. Ondertussen staat de sociale bescherming meer en meer onder druk.

Zeggen dat de oplossing voor onze sociale zekerheid ligt in meer, harder en langer werken, is een waanbeeld. Iedereen moet juist de kans krijgen om beter en anders te werken via "ontspannen loopbanen".

Ons systeem van sociale zekerheid moet daarom ook bescherming inbouwen tegen de nieuwe risicos van de 21^ste eeuw.

Mensen kunnen zo kiezen om tijdens hun actieve loopbaan meer tijd te nemen voor hun kinderen, voor zorgtaken, om bij te leren, voor andere engagementen of om er even uit te stappen. Dit zal trouwens ook meer kansen creëren op werk voor diegenen die nu uit de boot vallen op de arbeidsmarkt.

In onze sociale zekerheid wordt zo een nieuwe pijler ingebouwd, "de tijdsverzekering". Die verzekering garandeert meer bescherming bij het nemen van extra tijd voor de kinderen (verdere uitbreiding van het ouderschapsverlof), tijd voor zorg (het zorgverlof), tijd voor vrije tijd of engagementen (het algemene recht op 5 jaar tijdskrediet) en tijd om te leren (het leerkrediet).

Dergelijke sociale zekerheid van de toekomst vraagt wel om een bijkomende financiering. Dit kan door de inkomsten niet uitsluitend te halen uit arbeid, maar ook uit inkomsten uit vermogens. Elf miljoen Belgen genieten van de sociale zekerheid dus is het logisch dat ook alle elf miljoen Belgen solidair instaan voor de financiering ervan!

Congresthema 3:

SAMENLEVEN IN VERSCHIL: KIEZEN VOOR MEKAAR

De multiculturele samenleving is een feit. De vraag is niet of we dit willen, maar wel hoe we ermee omgaan. De uitdaging is de aanwezige diversiteit harmonieus te doen samenleven in verschil. Dit kan alleen lukken wanneer dit steunt op een gezamenlijke sokkel van waarden en normen die niet ter discussie staat: scheiding van kerk en staat, gelijkheid van man en vrouw, respect voor elkaars cultuur en godsdienst, antiracisme.

Maar ook de achterstelling van allochtonen in de scholen, op de arbeidsmarkt en in de huisvesting is een onmiskenbaar feit en dit ondanks de goedbedoelde inspanningen van 40 jaar hulpverlening en integratie-initiatieven.

Scholen met veel allochtonen moeten daarom meer middelen krijgen, secundaire scholen worden financieel gestimuleerd om het aandeel allochtone leerlingen te verhogen. De allochtone ouders worden intensiever betrokken bij het opvoedingsproject. Leercontracten geven garanties op een arbeidscontract.

Bij de overheid zijn 10% van de aanwervingen voor allochtonen, in de privé-sector worden bindende cijfers voor allochtone tewerkstelling onderhandeld.

Discriminatie van allochtonen op de huisvestingsmarkt wordt aangepakt. Sociale huisvesting wordt gericht op buurtontwikkeling. Veiligheid moet overal gegarandeerd zijn.

Een sterk allochtoon middenveld wordt een volwaardige partner van het beleid.

Misbruiken van bestaande wetgeving (schijnhuwelijken, oneigenlijk gebruik van de snel-Belgwet) worden aangepakt en ook binnen de allochtone gemeenschap ter discussie gesteld.

Congresthema 4:

ECOLOGISCHE RECHTVAARDIGHEID IN EEN KWETSBARE WERELD

De globalisering is voor grote delen van de wereldbevolking economisch onrechtvaardig. Ook op ecologisch vlak is de balans zeer onevenwichtig: de ecologische schuld van het noorden hypothekeert de duurzame ontwikkelingskansen van het zuiden.

Voor ons heeft elke bewoner van de planeet dezelfde rechten om voor zijn eigen levenskansen hulpbronnen aan te spreken.

Een rechtvaardig klimaatakkoord voor de toekomst betekent dat elke persoon gelijke rechten heeft op energie.

Dit betekent dat de rijke landen hun energieverbruik drastisch moeten terugschroeven en dat hernieuwbare energie ook in het arme zuiden volop moet ontwikkeld worden. Tegen 2015 moeten 1 miljard mensen in ontwikkelingslanden over hernieuwbare energie kunnen beschikken.

Internationaal zullen ecologische problemen een steeds grotere rol spelen als oorzaak van migratie van groepen mensen.

Er moet een echte politieke erkenning komen van milieumigranten. De internationale gemeenschap moet op een gestructureerde manier mee verantwoordelijkheid dragen bij de opvang van die migranten én bij een duurzame bestrijding van de oorzaken van deze migratie.
---

De Groene Academie: zuurstof voor progressief Vlaanderen

Een moderne progressieve partij staat te midden van de samenleving. Groen! wil de maatschappelijke signalen die het ontvangt een politieke vertaling geven. Via de oprichting van de Groene Academie krijgt de actualisering van het groene gedachtegoed een structuur aangeboden. De Groene Academie wordt de groene denktank waarbinnen Groen! in debat gaat met de samenleving. De partij Groen! verzamelt die indrukken en aanbevelingen en zet ze om in politieke actie. Op die wijze kwijt Groen! zich van haar nieuw geformuleerde missie: het mee vorm geven, politiek vertalen en maatschappelijk realiseren van het groene gedachtegoed. Via de Groene Academie wil Groen! opnieuw vernieuwende zuurstof in de politiek brengen. De Groene Academie wil verder kijken dan de neus lang is en vandaag themas op de agenda zetten die de komende decennia evidenties zullen zijn. Zo moet de Groene Academie uitgroeien tot een voortrekker in het aanbrengen van nieuwe, concrete ideeën rond het groene gedachtegoed. Ideeën die Groen! op het politieke forum wil proberen realiseren. Groen! wordt zo synoniem van politieke vernieuwing.

De Groene Academie wil vernieuwend aan de slag gaan met het groene gedachtegoed, een laboratorium zijn voor nieuwe ideeën. Niet zomaar, maar door mensen van buiten de partij een forum te geven zodat er creaties ontstaan die inspirerend zijn voor Groen! Zo kan het interne debat in Groen! verscherpen, de discussie binnen progressief Vlaanderen aanwakkeren. De Groene Academie wil het nieuwe middenveld bereiken door een bruisende ontmoetingsplaats te zijn. De Groene Academie zal dan ook regelmatig via lezingen of workshops - proberen ambitieus te zijn in het formuleren van nieuwe ideeën. Die staan niet uitsluitend ter beschikking van Groen! Ze zullen ook de basis zijn voor een dialoog met nieuwe stromingen in de samenleving, bewonersgroepen, actieve wijkcomités

Op zaterdag 8 januari 2005 organiseert de Groene Academie haar allereerste Forum, in het Vlaams Parlement. Het debat zal er gaan rond een prangend item: Samenleven in Verschil. Tijdens dit eerste Forum worden de bevindingen van onder meer Meryem Kaçar, Soumaya Zaouigui, Meyrem Almaci, Luc Lamote en Reza Gholamalizad voorgelegd aan Dirk Jacobs, Sami Zemni, Marion Van San, Baki Emirvelioglu, Patrick Hebberecht en Naima Charkaoui.

Het Eerste Forum Groene Academie, zaterdag 8 januari 2005 in het Vlaams Parlement, Van Dyck Zaal, van 10.30 13 uur. Onthaal is voorzien vanaf 10.00 uur.

Ook Duurzame Economie en Sociale Zekerheid vormen in 2005 onderwerpen voor een Forum van de Groene Academie.