Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-003       |
|                                            |Arnhem|6 januari 2005 |
|                                            |,     |               |
Gelderse gemeenten krijgen meer bevoegdheid vrijstelling te verlenen van bestemmingsplannen

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben de vrijstellingslijst van projecten die niet langer meer voor goedkeuring aan de provincie hoeven worden voorgelegd, aanzienlijk verruimd. Gelderse gemeenten krijgen hierdoor meer ruimte om vrijstelling te verlenen van bestemmingsplannen.

Gedeputeerde Staten hebben hiertoe besloten om een meer effectieve en efficiënte werkwijze tussen overheden en tussen overheid en burgers te realiseren op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor de regio's en gemeenten en een versnelling van de proceduretijd. De lijst bevat dan ook projecten die van lokaal niveau zijn. Hierbij is het streekplan het uitgangspunt. Bij de vaststelling van het nieuwe streekplan in juni zal de lijst opnieuw verruimd worden. Ruimtelijke-ordeningsgedeputeerde Theo Peters vindt deze werkwijze een goede stap voorwaarts. 'Vooruitlopend op het nieuwe streekplan krijgen de gemeenten alvast de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij zorgvuldig met de extra beleidsruimte omgaan'.

Vrijstellingslijst
Van lokaal niveau zijn voornamelijk binnenstedelijke projecten. De lijst is vooral verruimd voor woningbouw. Het aantal woningen waarvoor vrijstelling verleend kan worden, is vergroot. Voor de grotere kernen (meer dan 20.000 inwoners) geldt zelfs helemaal geen maximum meer. Het dient wel om inbreidingslocaties te gaan en het project mag niet gelegen zijn in de directe omgeving van risicovolle bedrijven, risicovolle infrastructuur en/of hinderlijke grootschalige bedrijvigheid. Ook vallen projecten op het gebied van recreatie, scholen, bejaardentehuizen, gemeentehuizen, kerken, musea en gezondheidscentra binnen het vrijstellingsbeleid. De vrijstelling geldt niet alleen voor bouwprojecten, maar ook voor wijziging van het gebruik van gebouwen en gronden. De incidentele aanleg van nieuwe kleinschalige weg-, parkeer-, groen- en watervoorzieningen valt ook onder het vrijstellingsbeleid. Ook gelden er voor het landelijk gebied een aantal categorieën. Zo kan de gemeente vrijstelling verlenen voor het geheel of gedeeltelijk vernieuwen of veranderen van een bestaande woning, ook als de eventuele verandering aan de woning net buiten het bouwblok ligt. Woningen kunnen vergroot worden tot 400 m3 dan wel 600 m3 of binnen de bestaande bebouwing gesplitst worden.

Een totaaloverzicht van de vrijstellingen is te vinden op de website www.gelderland.nl.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Dienst Services, mevrouw M. Nijenhuis, tel. (026) 359 90 20, e-mailadres: m.nijenhuis@prv.gelderland.nl.

---- --