Gemeente Westerveld

6-1-2005
Nieuws uit de raadsvergadering van 23 december 2004

De vergaderstukken kunt u lezen op deze website onder agenda raadsvergadering 23-12-2004.

Dienstenstructuren huisartsen (agendapunt 17)
De motie zoals die onder punt 17 van de agenda was ingediend werd door de fractie van het CDA ingetrokken en vervangen door een motie met dezelfde strekking met een op onderdelen iets andere inhoud. De gewijzigde motie werd ingediend door de fracties van CDA, Gemeentebelangen en VVD en na discussie door de hele raad ondersteund. Als inspreker bij dit punt meldde zich de heer D. Heun, huisarts in Havelte, die de strekking van de motie onderschreef.

De gewijzigde motie kunt u lezen door hier te klikken. De motie zal worden toegezonden aan de minister van volksgezondheid en aan de Tweede Kamer.

Restantkrediet project renovatie Huenderweg (agendapunt 11). De raad ging in meerderheid akkoord met het collegevoorstel; de fracties van PvdA en Progressief Westerveld stemden tegen. Volgens deze twee fracties moest het restantkrediet niet worden teruggestort in de post voor groot onderhoud van wegen maar naar de algemene middelen, waardoor de raad bij het vaststellen van de rekening de vrijheid heeft om het geld voor andere doelen te besteden. De andere fracties gingen hier niet in mee omdat het oorspronkelijke krediet was onttrokken aan het budget voor het groot onderhoud; zij gingen dus akkoord met het collegevoorstel.

Controleprotocol (agendapunt 13)
Met name de fractie van de PvdA had bij monde van de heer Bouwhuis bezwaar tegen een onderdeel (punt 5.1) van het voorgestelde controleprotocol. Afwijkingen op het niveau van de gemeentelijke producten zouden pas verklaard hoeven te worden als die afwijkingen meer dan 40% van het begrote bedrag zijn. Dit kunnen, in absolute zin, volgens de heer Bouwhuis grote bedragen zijn. Hij stelde voor het protocol aan te vullen met de passage, dat ook afwijkingen van meer dan ⬠50.000 in de rekening moeten worden verklaard. Wethouder Martens zegde daarop toe dat dit soort grotere afwijkingen in de rekening worden verklaard. Hierna ging de raad akkoord met het voorstel.

Begrotingswijziging (agendapunt 14)
De raad was weinig gelukkig met dit voorstel, omdat het beeld van het jaar 2004 er heel anders uit kwam te zien dan nog was aangegeven in de Najaarsnota (november). Vanuit de raad werd daarom benadrukt om beter in te spelen op gewijzigde omstandigheden en daarover eerder aan de raad te rapporteren en niet pas in december tal van wijzigingen in de begroting door te voeren. Verder werd het college verweten dat veel van de geplande investeringen niet of slechts gedeeltelijk waren gerealiseerd. De raad vond dat met deze wijziging naar de bevolking toe een ongelukkig signaal wordt afgegeven, omdat tal van bezuinigingsplannen op dit moment worden doorgevoerd. Tenslotte wilde de raad zich nu nog niet uitspreken over het doorschuiven van overschotten naar 2005 (zie blz.3 van het voorstel).

Volgens wethouder Martens wordt een groot deel van de investeringen nog in 2004 besteed. Hij zegde toe in januari met een actueel investeringsoverzicht te komen. Ook zegde hij toe in het vervolg in tussenrapportages eerder melding te maken van afwijkingen en ook om daarover beter te communiceren naar de bevolking. Tenslotte werd de afspraak gemaakt dat het college over het doorschuiven van bedragen naar 2005, vooruitlopend op de vaststelling van de rekening, met afzonderlijke voorstellen in de richting van de raad zal komen.

Eenmalige uitkering voor minima (agendapunt 15) Alle fracties ondersteunden het initiatiefvoorstel om een eindejaarsuitkering van ⬠100,- te verstrekken aan mensen die moeten rondkomen van een inkomen ter hoogte van het wettelijk minimumloon. Dit betreft met name mensen met een bijstandsuitkering. De raad ging dan ook unaniem akkoord en de wethouder kon melden dat de uitkering nog voor de kerstdagen wordt verstrekt aan 207 mensen.

Motie bijzondere bijstand (agendapunt 16)
Alle fracties, uitgezonderd Gemeentebelangen, stonden achter deze motie. Volgens Gemeentebelangen is de motie een lapmiddel. Deze fractie wilde een discussie over het minimabeleid als geheel.

De andere fracties waren op dit laatste niet tegen maar vonden deze maatregel, mede naar aanleiding van de gepresenteerde huishoudboekjes van minima in de vorige commissievergadering, een verbetering. Bovendien zijn de mogelijkheden voor gemeente binnen de wettelijke regels beperkt.

Ook wethouder Martens benadrukte dat via het minimabeleid geen inkomenspolitiek mag worden gevoerd maar dat de gemeente alleen bepaalde kosten van mensen met een minimum inkomen mag vergoeden.

De motie werd aangenomen met de stemmen van de fractie van Gemeentebelangen tegen. Tevens werd de afspraak gemaakt om een mogelijk verdere verbetering van het minimabeleid opnieuw op de agenda te zetten.


---

documenten
Motie raadsvergadering 23 december 2004