Dienstenbond CNV

Raab Karcher - Nieuw sociaal plan 2005
06-01-2005

Op 23 november 2004 is de ondernemingsraad van Raab Karcher akkoord gegaan met een vernieuwd sociaal plan voor het jaar 2005. Direct daarna hebben wij als gezamenlijke vakbonden aangegeven dat wij ons hiermee niet serieus genomen voelen. Onlangs hebben wij hierover met Raab Karcher een gesprek gehad. Daarin zijn duidelijke afspraken gemaakt voor de toekomst. Het tussen uw ondernemingsraad en uw directie afgesloten sociaal plan zenden wij u ter informatie. Ook vragen wij u om uw reactie.

De afgelopen twee jaar zijn de vakbonden meermaals voor het blok gezet. In 2003 zijn wij pas op het laatste moment ingelicht over een voorgenomen reorganisatie terwijl de OR al akkoord was gegaan. In het voorjaar van 2004 werden wij zonder voorafgaande opgaaf van redenen uitgenodigd voor een gesprek. Het gesprek bleek over het verlengen van het dan al bestaande sociaal plan te gaan. Daarover was de ondernemingsraad al in vergaand overleg met de directie geweest. En nu ligt er een nieuw sociaal plan 2005, dat al is goedgekeurd door de ondernemingsraad. Het heeft er alle schijn van dat op deze manier vakbonden en ondernemingsraad tegen elkaar worden uitgespeeld? Dat laatste is niet in uw belang!

In een onlangs gehouden gesprek met Raab Karcher is duidelijk aangegeven dat wat ons betreft hiermee de grens is bereikt. In het geval van een reorganisatie zijn de vakbonden als CAO-partijen ook voor uw directie de eerst aangewezenen om een sociaal plan mee af te sluiten. In het gesprek zijn hierover voor de toekomst duidelijke afspraken gemaakt. Alle partijen hebben ook aangegeven te willen werken aan een herstel van de relatie. Met deze toezeggingen verwachten wij een streep te kunnen zetten onder de moeizame relatie van de afgelopen twee jaar.

Haaks op onze opvatting heeft het nieuwe sociaal plan nog steeds de regel dat er gekozen moet worden tussen óf outplacement óf een ontslagvergoeding. Door de inmiddels verscherpte WW-regels betekent dit in de praktijk dat u feitelijk geen keus heeft voor een ontslagvergoeding. Tenzij u op het moment van ontslag al elders een andere baan heeft gevonden. Is dit laatste niet het geval en kiest u niet voor outplacement, dan bestaat het risico dat u geen WW-uitkering krijgt. In juni 2004 hebben wij al aangegeven hiermee een probleem te hebben. Maar in het nu afgesloten plan is daar niets mee gedaan.

Het nieuwe sociaal plan vraagt dus niet om onze goedkeuring. Daarmee zal het niet voor iedereen bindend zijn. Als vakbondslid kunt u dan ook op onze juridische steun rekenen indien u ontslagen wordt op basis van bijgevoegd sociaal plan.

Graag ontvangen wij van u een reactie. Het is voor ons van belang om te weten wat uw gedachten zijn over de gang van zaken! En wellicht heeft u ook een mening over de uitkomst van het sociaal plan? Graag ontvangen wij uiterlijk vrijdag 14 januari 2005 uw eventuele reactie middels het bijgevoegde reactieformulier.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl