Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht helpt slachtoffers tsunami met 1,1 miljoen euro

Gezamenlijke actie fractievoorzitters Provinciale Staten en dagelijks bestuur

6-1-2005
De tsunami die op Tweede Kerstdag toesloeg aan de kusten van Azië en Afrika is een ramp die zijn weerga niet kent, gezien de omvang en het menselijk leed dat de vloedgolven hebben berokkend. Méér dan een miljoen mensen hebben dringend behoefte aan noodhulp. Intussen gaat de zoektocht door naar tienduizenden vermiste vrienden en familieleden. Ook voor de wederopbouw van de getroffen landen is bijstand hard nodig. Het college van Gedeputeerde Staten en de fractievoorzitters in PS willen daarom in gezamenlijkheid een financiële bijdrage leveren van ruim 1,1 miljoen euro.

Deze financiële bijstand van de provincie Utrecht is bedoeld als een bewijs van intensieve betrokkenheid met de vele slachtoffers van de zeebeving. De provincie Utrecht wil het geld verder inzetten om een concrete bijdrage te leveren aan het lenigen van de noodhulp en het herstel van de infrastructuur in de getroffen rampgebieden. Het bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners van de provincie Utrecht. Per inwoner stelt de provincie EUR1,- beschikbaar; de totale donatie van de provincie Utrecht komt daarmee op EUR1.162.300,- Bijna alle gemeenten in de provincie Utrecht stellen overigens op een soortgelijke manier naar rato van het aantal inwoners geld beschikbaar. Deze bijdragen komen in zeer veel gevallen boven op de spontane opbrengsten van locale inzamelingscomités.

Bestemming provinciale bijdrage
Voorgesteld wordt om deze provinciale bijdrage in principe beschikbaar te stellen via giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Via dit postbusnummer is inmiddels ruim 54 miljoen euro binnengekomen voor noodhulp. Samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de provincie verder hoe deze donatie zo goed mogelijk geïnvesteerd kan worden in projecten voor het herstel van wegen, nutsvoorzieningen en andere openbare voorzieningen. Daarbij kan eventueel ook kennis en expertise van de provincie ingezet worden.

Procedure
Het gezamenlijke voorstel van GS en fractievoorzitters komt op 10 januari a.s. aan de orde in de vergadering van Provinciale Staten van Utrecht.

Laatst gewijzigd op 01/06/2005 12:32:29 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl