Koninklijke Ahold


Ahold kondigt beperkt onderzoek aan naar beleid uit verleden

Zaandam, 6 januari 2005 - Ahold kondigt vandaag aan dat de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam een onderzoek heeft gelast naar bepaalde gedragingen van Ahold gedurende de periode 1 januari 1998 tot en met 18 december 2003. Het verzoek tot het onderzoek werd in februari 2004 ingediend door de VEB en een aantal andere aandeelhouders.

Het onderzoek is beperkt tot de volgende onderwerpen: consolidatie van joint ventures, de overname door Ahold van haar dochtermaatschappij U.S. Foodservice en het toezicht van Ahold op de inrichting en werking van interne controle van werkmaatschappijen, waaronder U.S. Foodservice. Alle andere verzoeken om onderzoek zijn verworpen door de Ondernemingskamer, waaronder begrepen alle beleidsmaatregelen vanaf 24 februari 2003. Ook het verzoek om voorlopige voorzieningen die, indien toegewezen het huidig management in de bedrijfsvoering hadden kunnen belemmeren, is afgewezen.

Peter Wakkie, lid van de Raad van Bestuur en Chief Corporate Governance Counsel: "Recent heeft Ahold twee belangrijke onderzoeken naar de onderneming afgerond. Er zijn schikkingen getroffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie en, zonder boete, met de SEC. Dit was voor een groot deel te danken aan de volledige medewerking van Ahold aan deze onderzoeken en de belangrijke herstelmaatregelen die we hebben getroffen. Ook aan deze door de Ondernemingskamer bevolen enquête zullen we volledig meewerken. Ahold zal trachten ervoor te zorgen dat het onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond in het belang van haar aandeelhouders en andere belanghebbenden."

Het onderwerp van het onderzoek is niet het verkrijgen van schadevergoeding van Ahold.


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht. Deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, Ahold's voornemen om medewerking te verlenen aan het door de Ondernemingskamer gelaste onderzoek en de verwachtingen ten aanzien van de duur van een dergelijk onderzoek. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking worden gebracht in deze forward-looking statement omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de besluiten en activiteiten van de Ondernemingskamer en degene die namens haar handelen danwel onder haar gezag vallen ten aanzien van het tijdstip, duur en omvang van het onderzoek, de kosten daarvan en het beslag op Ahold, haar management en medewerkers ten aanzien van het onderzoek die Ahold's huidige verwachtingen overtreffen, de uitkomsten van overige lopende dan wel toekomstige onderzoeken danwel juridische procedures waar Ahold danwel bepaalde van haar voormalige bestuurders, managers en werknemers mogelijk partij bij zijn of worden, acties van andere rechtbanken, toezichthoudende overheidsinstanties, openbaar ministeries, de VEB en overige derden en andere factoren waarvan een aantal wordt besproken in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden wordt lezers geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. - dat is haar statutaire naam - zich onder de naam 'Royal Ahold' of kortweg 'Ahold'.
---

Ahold Corporate Communicatie: 075 - 659 5720

Koninklijke Ahold N.V Postbus 3050 1500 HB Zaandam tel: +31 (0)75 659 57 20 fax: +31 (0)75 659 83 02