GroenLinks

Groenen enthousiast over vorming Europees civiel crisisteam

Vlaggen halfstok in Brussel voor slachtoffers zeebeving Azie 6 januari 2005

Een Europees civiel crisisteam dat direct inzetbaar is bij rampen. De Groenen zijn enthousiast over het voorstel van eurocommissaris Ferrero-Waldner. "Het idee sluit aan bij het door ons gelanceerde idee van een humanitair vredescorps", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

'Roodhelmen' zijn ze al genoemd. Als tegenhanger van de VN-blauwhelmen, de 'militaire peacekeepers'. Aanleiding voor het plan van Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner Buitenlandse Zaken is de verwoestende zeebeving in Azië. Deze week hangen de vlaggen bij de Europese instellingen halfstok.

Medische en wederopbouw kennis
Bij mensen die op de lijst van de civiele corpsen zouden komen te staan gaat het niet om militaire vaardigheden maar om medische en wederopbouw kennis. Het civiele crisisteam moet functioneren naast de reeds geplande snel inzetbare Europese militaire eenheden, zo bleek uit Ferrero-Waldners voorstel dinsdag 4 januari in de Financial Times.

Know-how in EU bundelen
Lagendijk is blij met het initiatief van de buitenlandcommissaris. "Eerder pleitten de Groenen al voor een civiel vredescorps dat naast natuurrampen ook ingezet kan worden in vredesoperaties ter preventie of in de nasleep van militaire conflicten. Door middel van een database met namen van mensen uit heel Europa bundelt de EU haar know-how en kan ze die - afhankelijk van de soort en omvang van de ramp - snel en flexibel inzetten."

Idealistisch groen idee nu breed gedragen
Ferrero-Waldners crisiscorps moet een omvang hebben van zo'n 5000 man. Die mensen zouden gespecialiseerd moeten zijn op het gebied van brandbestrijding, mediche zorg, bouwen van noodopvang en identificatie. Lagendijk: "Een paar jaar geleden waren het enkel de 'idealistische' groenen en een paar NGO's die hamerden op de inzet van Europese 'soft power'. Ik ben blij te zien dat het inmiddels een breed gedragen gedachte is dat Europa mondiaal verantwoordelijkheid draagt om ook op humanitair gebied haar bijdrage te leveren."

Overleg
Ferrero-Waldner hoopt dat het civiele crisiscorps vanaf 2007inzetbaar zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk wordt het voorstel vrijdag 7 januari tijdens een extra vergadering van de EU- ontwikkelingssamenwerking ministers besproken. Volgende week heeft Lagendijk een gesprek met de in november aangetreden eurocommissaris. Het plan van de 'roodhelmen' staat dan ook op de agenda.

«