Ministerie van Buitenlandse Zaken

het lid De Neree tot Babberich over contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met Hamas

Beantwoording vragen van het lid De Neree tot Babberich over contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met Hamas

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Politieke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

6 januari 2005

Behandeld

Wouter Jurgens

Kenmerk

DPZ-572/2004

Telefoon

+31-(0)70-3486164

Blad


1/3

Fax

+31-(0)70-348 4638

Bijlage(n)


1

wouter.jurgens@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidDe Nerée tot Babberich over contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met Hamas

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Nerée tot Babberich over contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met Hamas. Deze vragen werden ingezonden op 17 december 2004 met kenmerk 2040505230.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid De Nerée tot Babberich (CDA) over contacten tussen de EU en de Verenigde Staten met Hamas.

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over de contacten van de Europese Unie en de Verenigde Staten met de militante Palestijnse Hamasbeweging, zoals is bevestigd door het hoofd van het Hamas-politbureau Khaled Meshaal? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven om welke contacten het gaat?

Antwoord

Ik heb reeds in antwoord op eerdere vragen aangegeven dat er voor zover mij bekend geen sprake is van contacten tussen vertegenwoordigers van de Europese Unie en Hamas. Ik kan de opmerkingen van Khaled Meshaal, waarnaar in het door u genoemde artikel wordt gerefereerd, dan ook niet plaatsen. Over contacten tussen de VS en Hamas staan mij evenmin gegevens ter beschikking.

Vraag 3

Wat is hierover uw oordeel, mede gezien uw antwoord op 30 november 2004 ingezonden vragen, dat er in principe geen sprake kan zijn van contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met terroristische organisaties? 2)

Antwoord

Zoals ik reeds eerder aangaf ben ik van mening dat er in principe geen sprake kan zijn van contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met terroristische organisaties. Daarop kan slechts in uiterste gevallen een uitzondering worden gemaakt.


1) Spits Actueel, 14 december jl.


2) Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken d.d. 15 december 2004 op schriftelijke vragen van de leden De Nerée tot Babberich en Van Baalen over geheime contacten tussen HV Solana en Hamas (ingezonden 30 november 2004).