Politie Drenthe

Interregionaal Milieuteam Noord- en Oost Nederland gestart

Start IMT NON
Noord en Oost Nederland 06-01-2005 - Met de officiële start van het Interregionaal Milieuteam Noord- en Oost Nederland op 5 januari jl. is een impuls gegeven aan de aanpak van complexe milieudelicten. Volgens de korpschef van de Politie IJsselland, P.J. Aalbersberg, gaat dit team zich met name bezighouden met mobiele afvalstromen. In Nederland zullen zes van dergelijke teams worden opgericht. De pakkans wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.

Het milieuteam maakt deel uit van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland. Deze heeft ervaring op het gebied van de aanpak van bovenregionale criminaliteit en fraude.

De ministers van BZK en Justitie en de staatssecretaris van VROM hebben naar aanleiding van een tweetal onderzoeken het initiatief genomen om landelijk een kwantitatieve en kwalitatieve impuls aan de milieutaak van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) te geven. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar de opsporing. Dit heeft geresulteerd in de formatie van zes interregionale milieuteams om grotere en meer complexe milieudelicten op te lossen.

Deze interregionale milieuteams (IMTs) richten zich met name op het opsporen van bovenregionale milieucriminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn illegale transporten en stortingen (mobiele afvalstromen) en handel in beschermde diersoorten en planten.

Het IMT Noord- en Oost Nederland maakt onderdeel uit van de Bovenregionale Recherche NON (*) en verricht in principe onderzoeken voor de politiekorpsen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Vanuit de negen betrokken korpsen worden milieuzaken aangedragen voor onderzoek welke vervolgens worden getoetst door de op te richten milieukamer van het OM.

FOTO: Marcel van Saltbommel. Op de foto ziet u korpschef Politie IJsselland, de heer P.J. Aalbersberg, en de projectleider van het IMT NON, de heer Wolter Vis, gezamenlijk de taart aansnijden na de officiële start van het IMT NON.

//////////////////////////////////////////////

(*) Bovenregionale Recherche

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland (BR NON) houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregios en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland.

Noot voor de redactie (