Ingezonden persbericht


Overbodige kerstcadeaus massaal verhandeld op eBay en Marktplaats

Grote stijging in aanbod door dubbele of verkeerde cadeaus

Amsterdam, 6 januari 2005 - Op de online handelsplaatsen eBay.nl en Marktplaats is vlak na de feestdagen een grote stijging te zien in het aantal aangeboden artikelen op de site. Mensen bieden massaal hun verkregen sinterklaas of kerstcadeaus online te koop aan, omdat zij deze ofwel dubbel hebben gekregen of het niet het gewenste cadeau bleek te zijn.

Waar andere e-commerce bedrijven met name voor de feestdagen veel omzet behalen, is zowel op eBay als Marktplaats ook na de feestdagen nog een zeer actieve handel in cadeauartikelen gaande. Zo is bijvoorbeeld op eBay in de rubrieken sieraden en horloges een verdrievoudiging van het aantal aangeboden producten op te merken. Ook in de rubriek speelgoed, en dan met name playmobil, lego en modelauto's, stijgt het aanbod aanzienlijk na de feestdagen.

"Bijna iedereen krijgt wel cadeautjes die ze of al hebben of eigenlijk niet willen hebben, bijvoorbeeld omdat het een verkeerde maat of kleur betreft. Om te vermijden dat deze producten in de kast verdwijnen is het beter om er nog iets nuttigs mee te doen en ze op eBay of Marktplaats aan te bieden", zegt Egbert van Keulen, Senior Category Manager eBay Nederland. "Bovendien valt er nog geld mee te verdienen ook. Daarnaast is de kans dat je per ongeluk het cadeau aan dezelfde persoon teruggeeft miniem wanneer je je product online aanbiedt."

Marktplaats en eBay bieden twee verschillende ervaringen en stellen gebruikers in staat om dat format te kiezen dat voor hen het beste werkt. eBay is een veilingsite waarbij het bod dat je via de site plaatst ook meteen bindend is. Op de advertentiesite Marktplaats wordt over het algemeen via telefoon of e-mail over de prijs onderhandeld. Op beide sites stijgt het aanbod van producten na de feestdagen sterk. Via eBay.nl zijn het met name verzamelobjecten, sieraden, horloges, speelgoed, DVD's en hobbyartikelen die worden verhandeld terwijl op Marktplaats meer elektronica, TV's, witgoed, sportartikelen en huisraad van eigenaar wisselen.

Hulp voor Azië
Momenteel zetten heel veel eBay leden zich in voor de slachtoffers van de ramp in Azië door opbrengsten, of een deel ervan, over te maken naar giro 555. Daarnaast staan er diverse speciale veilingacties vanuit eBay Nederland gepland waarbij diverse unieke objecten, o.a. van bekende Nederlanders, worden geveild om zoveel mogelijk geld op te halen voor giro 555. Vanaf morgen zijn alle speciale acties terug te vinden op een speciale 'Hulp voor Azië'-pagina op eBay.nl. Particulieren en bedrijven die een actie hebben lopen of starten, kunnen hun acties onder de aandacht brengen via deze speciale ontworpen pagina. Meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp volgt binnenkort.

Over eBay® en Marktplaats
Met 125 miljoen leden is eBay wereldleider in online handel. eBay stelt de gemeenschap van gebruikers, zowel particulieren als professionals, in staat om praktisch alles te verhandelen. Onlangs werden de resultaten van het derde kwartaal
aangekondigd, die wederom gekenmerkt werden door een aanzienlijke groei. Sinds haar oprichting in 1995 is eBay winstgevend. eBay Nederland is gevestigd in Amsterdam en telt momenteel 26 medewerkers.

Marktplaats, opgericht in 1999 en in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op het online format voor rubrieksadvertenties, maakt onderdeel uit van eBay sinds de overname eind vorig jaar. Op elk willekeurig moment bevat Marktplaats 1 miljoen advertenties. De site kent een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven.

Kijk voor meer informatie op: of: www.marktplaats.nl.



Ingezonden persbericht