Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG VERKENT MOGELIJKHEDEN STEUNPROGRAMMA SRILANKA EN SUMATRA

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft met vele leden contact gehad over uiteenlopende initiatieven naar aanleiding van de natuurramp in Azië. De VNG zorgt onder andere voor informatie uitwisseling tussen de gemeenten.

Ten aanzien van de directe noodhulp sluit de VNG zich aan bij de oproep van minister Van Ardenne en de Samenwerkende Hulporganisaties om geld over te maken naar giro 555. Het advies is voorts om op dit moment terughoudend te zijn met initiatieven om extra menskracht naar de getroffen landen te brengen omdat de experts aangeven daar nu geen behoefte aan te hebben. Indien te zijner tijd blijkt dat toch extra expertise gewenst is, zal de VNG één en ander opnieuw bezien. Daarbij zal dan de suggestie van de gemeente Bergen worden betrokken om in overleg te treden met de minister van Sociale Zaken om mensen met een uitkering bij de hulpverlening te betrekken.

De VNG beoogt doelgerichte sturing aan te brengen in de acties vanuit de Nederlandse gemeenten. De VNG onderhoudt via haar organisatie voor internationale samenwerking, VNG International, samenwerkingsrelaties met gemeenten in Sri Lanka en Indonesië (Sumatra). VNG International heeft veel ervaring met wederopbouwprogrammas in verscheidene landen, onder andere in de Balkanlanden. De eerste verkenningen in Sri Lanka en Sumatra duiden op behoefte aan technische en bestuurlijke ondersteuning, zoals hulp bij herstel van de infrastructuur, de wederopbouw van de bevolkingsregisters en gemeentelijke dienstverlening en de samenwerking met burgers op allerlei terreinen.

De VNG stelt voor dat groepen gemeenten een aantal naburige gemeenten in de genoemde gebieden adopteren. Ook andere decentrale overheden zijn hierbij waardevolle partners. De VNG zoekt in eerste instantie aansluiting bij reeds in gang gezette initiatieven. Zo bestaat er al een plan van het Netherlands Water Partnership (135 organisaties met deskundigheid op watergebied) met betrekking tot de drinkwatervoorziening en sanitatie in Banda Aceh. De gemeente Velsen heeft het initiatief genomen tot hulp aan haar zustergemeente Galle in Sri Lanka. Andere gemeenten steunen de actie van Velsen.

In het algemeen bestaat er behoefte aan hulp bij een spoedig herstel van de gemeentelijke bestuurskracht. De Nederlandse gemeenten zouden hiertoe expertise en geld beschikbaar kunnen stellen. De VNG vraagt in een ledenbrief aan alle gemeenten om kenbaar te maken of en op welke manier men wil participeren in het steunprogramma van VNG International voor Sumatra en Sri Lanka.

Den Haag, 6 januari 2005

geactualiseerd op: 06 januari 2005