Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie Sub-Sahara Afrika
Afdeling Midden- en Oost-Afrika
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 29 december 2004

Behandeld


- Fons Gribling


Kenmerk


- DAF/1314-04

Telefoon


- +31 70 348 5196


Blad


- 1/2

Fax


- +31 70 348 6607


Bijlage(n)


- - - fons.gribling@minbuza.nl


Betreft


- Toezegging naar aanleiding van het AO over Tanzania met de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken inzake de IOB evaluatie, d.d. 8 december 2004

Naar aanleiding van de mondelinge vraag van het lid Van Bommel - - over - waterprojecten in het Karatu disctrict in Tanzania kan ik u het volgende meedelen.

Het programma begon in 1997/98 toen als onderdeel van het Mbulu District Rural Development Programme (DRDP) plannen werden gemaakt voor drie drinkwater- programma's met water uit stroompjes van de buitenhelling van de Ngorongoro krater. Sedert de opsplitsing van het Mbulu district, heet dit gebeid het Karatu district. Nederland vond het belangrijk een hydrologische studie te laten doen naar de optimale manier van watergebruik en wateronttrekking uit deze stroompjes, alvorens de programmas te starten.

Drinkwatervoorziening was een politiek gevoelig onderwerp wegens lokale politieke belangen en er lagen gevoeligheden tussen de bewoners van de dorpen benedenstrooms en bovenstrooms (waarbij dorpen benedenstrooms last hadden van watergebrek als gevolg van onttrekking bovenstrooms). Ook bestond, zoals later bleek ten onrechte, het vermoeden dat wateronttrekking uit deze stroompjes de watertoevoer naar het natuurreservaat van het Lake Manyara negatief kon beïnvloeden. De Tanzaniaanse parkdienst TANAPA drong mede aan op een dergelijk onderzoek.

In de perceptie van sommigen leidde de studie tot onnodige vertraging. Het ging evenwel om een zorgvuldige aanpak om tot een verantwoord ontwerp te komen voor deze drinkwaterprojecten.

Op basis van de studie heeft de Karatu District Council in het kader van het DRDP, in samenwerking met Nederland en met onder andere een Duitse NGO, drie projecten ontworpen ten behoeve van drinkwatervoorziening en onderhoud van de leidingen (piped gravity water schemes). De bevolking heeft daarbij zelf veel menskracht ingezet voor de aanleg en er zijn per wateraansluiting goed functionerende waterbeheerscomités opgezet die professionele managers hebben aangenomen voor het algehele beheer.

De eindevaluatie van het DRDP over de periode 1997-2003 laat zien dat de meeste DRDP investeringen in de watersector hebben plaatsgevonden in het Karatu district, ongeveer ter waarde van US $ 500.000,- en in het Mbulu district ter waarde van US $ 490.000,-.

Overigens blijft de watervoorziening een groot probleem voor het District Karatu, terwijl de vraag naar water door toegenomen economische activiteit blijft groeien.


- - De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

===